Una dintre zonele cu potenţial turistic din Bihor, comuna Bulz, pare că este cucerită de gunoaie. Trei galerii de mină din comună au fost umplute cu gunoaie de toate felurile, de la doze de bere la cutii de medicamente sau piese de mobilier.

„Diaspora Europeană” în teren

Mai mulţi clujeni, membri ai grupului civic „Diaspora Europeană”, au fost în zonă în ultima săptămână şi au transmis pe pagina lor de Facebook filmuleţe cu gunoaiele întâlnite în Bulz. „Diasporenii” au descins în zonă că nişte trupe anti-tero, echipaţi cu veste negre personalizate, şi au susţinut că au fost chemaţi în comuna bihoreană de localnici, care le-au reclamat atât gropile de gunoi clandestine, cât şi furturi de lemne din pădurile comunei.

În mai multe înregistrări postate pe reţeaua de socializare, fiecare intens distribuită şi comentată, se vede cum intrarea într-una din galeriile de mine, aflată pe malurile pârâului Izvor din comună, este complet obturată de gunoaie. Mai mult, reclamanţii au povestit „live” că, după ce au plecat de la locul dezastrului, persoane neidentificate, dar despre care sunt convinşi că sunt angajaţi ai Primăriei Bulz, au dat foc la gunoaie şi le-au acoperit cu pământ şi balastru, ca să nu se mai vadă.

După mai multe încercări de a vorbi cu primarul Augustin Sărăcuţ (PSD), care n-a fost de găsit la Primărie, reclamanţii au reuşit, totuşi, să dea de el și de viceprimarul comunei, care le-au spus că nu înţeleg cum au ajuns gunoaiele acolo, dat fiind că Bulzul are un operator de salubritate (firma Salubri Aleşd).

Vezi mai jos unul dintre filmuleţele publicate:

Gunoaie de 1,5 metri înălţime

Sesizaţi de „diasporeni”, în zonă au mers marţi şi comisarii Gărzii de Mediu Bihor, care au confirmat dezastrul. „Intrarea într-una dintre galerii avea cam 2 metri înălţime, acum a mai rămas liber cam jumătate de metru”, a declarat BIHOREANULUI comisarul şef, Sever Şerbănescu.

Primăria Bulz a primit dispoziţie să cureţe cele trei zone, în cel mult două săptămâni. În plus, va primi şi o amendă, de 15.000 de lei, pentru proasta gestionare a serviciului de salubritate.

De asemenea, comisarii de mediu vor amenda şi firma angajată de Primărie să exploateze lemnul din pădurea comunală, pentru că a abandonat material lemnos în cursul unui râu din comună, lucru nepermis, fiindcă îngreunează viaţa acvatică. Şi această problemă a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor de „diasporeni”, care au cerut explicaţii edililor comunei, dar fără succes. Primarul Sărăcuţ le-a recunoscut că nici măcar nu s-a dus în pădure, ca să vadă cum lucrează firma plătită din bani publici.

Acuzaţii şi de furt de lemne

Tot bazându-se pe reclamaţiile localnicilor, „Diaspora Europeană” acuză şi faptul că în pădurea comunei Bulz s-ar fi tăiat lemne nemarcate sau în afara autorizaţiilor de exploatare.

Totodată, ei condamnă diferite „nepotisme” între angajaţii Primăriei Bulz, ai ocolului silvic din zonă şi ai firmei de exploatare, ceea ce creează cadrul pentru ca hoţii de lemne să nu fie deranjaţi.

Sursele BIHOREANULUI susţin că aceste acuzaţii vor fi acum verificate de Garda Forestieră Oradea.

Toate înregistrările şi fotografiile făcute de echipa "Diaspora Europeană" sunt disponibile aici.