Violonistul Răzvan Stoica și sora acestuia, pianista Andreea Stoica, vor urca marți seara pe scena Filarmonicii din Oradea, în cadrul Baroque Tour, în program fiind incluse lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Francesco Maria Veracini, Giuseppe Tartini, Tomaso Vitali, Alfred Schnittke și Gaetano Pugnani. Răzvan Stoica va cânta la vioara Stradivarius „The Queen”.

Recitalul Stradivarius Baroque Tour Opus 2 este programat de la ora 19, în sala Enescu-Bartók.

Potrivit unui comunicat trimis luni de Filarmonica de Stat Oradea, programul oferă o „călătorie prin capodopere ale muzicii clasice” și amintește de „mireasma epocii baroce și atmosfera boemă a acelor ani”. 

„Prin lucrări precum Sonata în sol minor de Giuseppe Tartini sau Ciaccona de Tomaso Antonio Vitali, dar și prin piese aparținând lui Johann Sebastian Bach sau Gaetano Pugnani și Francesco Maria Veracini, cei prezenți la concert vor fi purtați pentru câteva zeci de minute într-un mic colț al saloanelor pentru care cele mai multe dintre aceste partituri au fost create”, transmit reprezentanții Filarmonicii. 

Din 2008, după ce a câștigat concursul Strad Prize, Răzvan Stoica a primit în folosință vioara Stradivarius „The Queen” (1729). Violonistul român a cucerit numeroase premii de-a lungul carierei sale și a dat concerte pe mari scene din Europa, America și Asia. 

Pe lângă concertele în care este invitat în calitate de solist, el urcă deseori pe scenă alături de sora sa, Andreea Stoica. Pianista a colaborat, la rândul ei, cu orchestre de pe cele trei continente, abordând un repertoriu divers. 

Vioara Stradivarius „The Queen” a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, Heinrich Wilhelm Ernst. „La rândul său violonist de marcă și pasionat de «mitul lui Paganini», Ernst îl urmărea pe acesta în turneele sale. Se spune că, într-una dintre întâlnirile celor doi, maestrul incontestabil al viorii a și împrumutat instrumentul lui Ernst pentru un concert în Italia. Cei care ascultă vioara Stradivarius «The Queen» în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de exceptie: Ernst, Paganini, Stoica”, mai transmit gazdele. 

Biletele pot fi cumpărate de pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!