Guvernul României a aprobat miercuri prelungirea cu 60 de zile a perioadei în care adaosurile comerciale pe care magazinele le aplică vor fi plafonate în cazul mai multor alimente și tipuri de alimente. Lista acestora s-a modificat.

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%.

„Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pe 2 luni, împreună cu marile lanțuri de magazine, cărora le mulțumesc încă o dată pentru disponibilitate și pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluții și mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel, să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor", a afirmat prim-ministrul, citat de rfi.ro. 

Modificând lista produselor cu prețuri plafonate, guvernanții au decis să scoată orezul, cozonacul, bulionul, margarina, drojdia și carnea tocată. Au fost adăugate, în schimb, untul și magiunul, în anumite cantități. 

„ Lista alimentelor pentru următoarele 60 de zile a fost modificată, în sensul în care au fost eliminate șase produse - orezul, cozonacul, bulionul, margarina, drojdia și carnea tocată, dar au fost adăugate untul și magiunul în cantități 250 de grame, respectiv 350 de grame. Guvernul împreună cu lanțul de retaileri și marii procesatori caută un mecanism funcțional pentru a monitoriza și gestiona prețul la produsele de bază în România”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Lista actualizată a produselor agricole și alimentare care vor avea adaos plafonat, conform deciziei Guvernului:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)
10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)
11. Legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)
12. Fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!