Incidentul s-a petrecut când Hannibal Helmurto, pe numele său adevărat Helmut Kichmeier se pregătea pentru un număr de circ deosebit de periculos care presupunea intrarea în stare de transă înainte de a înghiţi mai multe săbii.

Pentru numărul care trebuia să fie senzaţia serii în spectacolul Circus of Horrors, artistul a apelat la sfaturile şi îndrumările hipnoterapeutului Ray Roberts. Problema a apărut în urma deciziei artistului de a se autohipnotiza în faţa oglinzii înainte de a intra în spectacol.

Metoda a fost pe deplin eficace deoarece înghiţitorul de săbii a rămas blocat în stare de transă până când a fost surprins de soţia sa. Aceasta l-a sunat de urgenţă pe hipnoterapeut şi a pus receptorul telefonului la urechea soţului său, urmând ca doctorul Roberts să-l scoată din transă cu ajutorul metodelor sale specifice. Spre norocul lui Hannibal, hipnoterapeutul a reuşit să-l trezească la realitate.

O persoană aflată sub hipnoză răspunde doar la vocea celui care l-a hipnotizat sau l-a învaţat această metodă, neînţeleasă în totalitate de ştiinţa modernă.