Dezastru cumplit pentru cea mai mare fabrică de porci din România şi a doua ca mărime din Europa. Analizele au confirmat că animalele de aici s-au îmbolnăvit de pestă porcină. Complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, adăposteşte aproape 140.000 de porci şi toate animalele din fermă vor fi omorâte.
Potrivit Mediafax, iniţial, existenţa pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie şi de o confirmare a Laboratorului Naţional de Referinţă din Bucureşti.
Rezultatele analizelor, făcute în Capitală, au venit sâmbătă şi au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane. Astfel, operaţiunea de eutanasiere va începe luni. Până atunci, vor fi făcute pregătiri temeinice din cauza numărului foarte mare de animale.
Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind deja eutanasiaţi de veterinari. Până la finalul campaniei vor fi omorâţi aproximativ 200.000 de porci, în timp ce peste 600 de oameni, angajaţi ai fermelor de porci afectate de pesta porcină, îşi vor pierde locul de muncă.
"Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În şomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea. Bănuiesc că tot sud-estul ţării noastre este la pământ şi va fi în continuare la pământ", a declarat, conform sursei citate, fostul şef al fermei de porci de la Tichileşti, Alexandru Dumitrescu.
Autorităţile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre.
Sursa citată mai notează că, din cauza pestei porcine care a pătruns în marile ferme din judeţul Brăila pierderile economice sunt uriaşe, sute de oameni au rămas fără loc de muncă iar societăţile care aveau contracte cu crescătorii de porci să intre în faliment.