Primăria Oradea a încheiat procedura de bugetare participativă pentru anul 2018, fiind stabilite, aşa după cum a fost anunţat, 10 proiecte câştigătoare, în urma voturilor acordate de orădeni online şi direct în urnă în cadrul unor întâlniri anume organizate.

Pentru selecţia finală a celor 10 proiecte, 50% a reprezentat ponderea votului online, iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice.

Proiectul cu cele mai multe voturi a fost "Investind în educaţie investim în viitorul copiilor noştri", care urmăreşte dotarea sălilor de clasă din Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" cu tehnică inovativă în domeniul învăţământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncţionale, sistem audio. Proiectul a primit 1450 de voturi online şi 2276 la întâlnirile cu cetăţenii.

Pe locul al doilea s-a clasat "Parcul etnografic Onisifor Ghibu", cu 2310 voturi online şi 444 voturi în urnă. În cadrul proiectului la Liceul Onisifor Ghibu vor fi instalate două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare.

Lista proiectelor câştigătoare: 1. Investind în educaţie - investim în viitorul copiilor noştri - proiect pilot; 2. Parcul etnografic "Onisifor Ghibu"; 3. Sală multifuncţională Liceul Lucian Blaga Oradea; 4. Modernizare Piaţa Tineretului din Velenţa (Templom tér); 5. Reabilitarea casei de cultură din Podgoria; 6. Modernizare Ştrand Ioşia Nord; 7. Amenajare pistă de alergare din tartan în Parcul Salca; 8. Spaţiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică; 9. Extinderea accesului pe Malul Crişului: Silvaş – Făcliei; 10. Amenajare parc destinat (şi) copiilor cu dizabilităţi – Ioşia.

Cele 10 proiecte care au obţinut cel mai mare punctaj în urma voturilor urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei pentru anul în curs. Valoarea estimată a acestor proiecte este de 1.311.000 euro.

Potrivit informării Primăriei, în cadrul etapei de vot online, peste 5.000 de persoane au votat cele 42 de proiecte aprobate în cadrul bugetării participative, această etapă finalizându-se cu 14.610 voturi.

La cele zece întâlniri publice care au urmat etapei de vot online au participat 3.456 de cetăţeni, care şi-au exprimat 7.383 de voturi.

"Având în vedere interesul sporit din partea cetăţenilor şi prezenţa numeroasă la votul din cartiere, întâlnirile anunţate la primii zece angajatori din oraş nu vor mai avea loc", se arată în comunicat.