Guvernul României a adoptat joi seara o ordonanţă de urgenţă care prevede că pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi moniorizaţi de medicii de familie, a anunţat, vineri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru a se reduce presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă.

Pentru aceste servicii, medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare pacient, a mai subliniat Dancă. "Practic, pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus şeful Cancelariei prim-ministrului. 

Acte pentru concedii medicale

Actul normativ mai prevede că medicii de familie vor putea elibera actele necesare pacienţilor pentru concediile medicale. În acest fel pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie şi pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus şi perioada de izolare care le-a fost indicată, relatează Hotnews.ro. 

Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, citat de sursa menţionată.

Cu virusul, acasă

Potrivit Ministerului Sănătăţii, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia prin decizii ale direcţiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigaţii paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigaţii paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiţiei de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.

Persoanele au obligaţia informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situaţia în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.

Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor până la confirmarea infecţiei cu o boală infectocontagioasă, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigaţii paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiţiei de caz.

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale, în cadrul căruia medicul de familie îşi desfăşoară activitatea cu casa de asigurări de sănătate.

Finanţarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Bani pentru Remdesivir

Guvernul a mai aprobat şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 570 milioane de lei. Din această suplimentare se asigură fondurile necesare pentru derularea activităţilor prioritare în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităţilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul direcţiilor de sănătate publică, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele aflate la risc de a contracta gripa şi realizarea activităţilor necesare pentru asigurarea colectării şi testării sângelui şi produselor sanguine, precum şi a altor activităţi din cadrul programelor naţionale de sănătate, precum activităţile de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.

De asemenea, 65 de milioane de lei vor fi utilizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia medicamentului Remdesivir.