Maternitatea Pelican, deţinută de fraţii Adrian şi Doru Maghiar, a fost inaugurată luni dimineaţă şi funcţionează în incinta clădirii care adăposteşte spitalul cu acelaşi nume din strada Corneliu Coposu nr. 2, vizavi de Piaţa Rogerius. Cam scumpă pentru buzunarele orădenilor de rând, maternitatea oferă, însă, condiţii superioare celor din sistemul sanitar de stat.

Noua secţie este amenajată separat de celelalte, la etajul II al spitalului, şi e destinată exclusiv gravidelor, lăuzelor şi nou-născuţilor. Ea are 23 de paturi, în saloane moderne a câte 2-5 paturi fiecare, dotate cu aparatură de asistenţă şi monitorizare, dar şi cu mobilier modern şi accesorizate cu televizoare şi semnal la internet.

Noutatea adusă de Pelican, comparativ cu sistemul sanitar de stat, este că aici mămicile pot opta pentru naşterea în apă, saloanele oferă aparţinătorilor posibilitatea să se cazeze în acelaşi salon cu viitoarele mame, iar taţii pot chiar să asiste la naştere. Maternitatea Pelican dispune şi de un salon VIP, "exclusivist".

Blocul operator al maternităţii, situat la etajul al III-lea, este dotat cu aparatură ultraperformantă, fiind format din două săli de naştere, o sală specială pentru operaţiile de cezariană şi o unitate de terapie intensivă, destinată pentru copiii născuţi prematur ori cu probleme.

Costurile de spitalizare şi cazare nu sunt chiar de ici de colo, pentru o naştere normală (cu tratamentele standard incluse şi cazarea de 5 zile) spitalizarea variind între 675 şi 775 de euro, în funcţie de tipul de anestezie folosit. Naşterea în apă costă 950 de euro, iar una gemelară 1.425 de euro. Operaţia de cezariană costă între 875 şi 950 de euro.

Costul unei zile de cazare pentru un membru al familiei este de 60 de euro pe persoană, sumă în care sunt incluse trei mese. Un calcul simplu arată că, la o naştere normală - care presupune o spitalizare de 5 zile - tatăl care doreşte să fie alături de soţie trebuie să plătească 300 de euro. Astfel, pentru o naştere normală, în care mama este însoţită de tată, costul urcă la 975 de euro.

Partea pozitivă, anunţă cei de la Pelican, este că pe lângă aceşti bani nu se mai dă şpagă nici la medic, nici la anestezist, nici la asistente.