Doar vremea însorită mai lipsea, vineri, din Piaţa Unirii, unde, după prânz, a fost deschisă prima ediţie a Târgului de Paşte organizat de municipalitate, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). Târgul se desfăşoară în perioada 7-17 aprilie.

Piaţa colorată

În Piaţa Unirii au fost dispuse în total 20 de căsuţe, unele pentru agenţi economici şi ONG-uri, care vând produse handmade, accesorii, precum şi brânzeturi, iar altele dedicate promovării tradiţiilor şi bunătăţilor din Ţara Beiuşului şi Valea Ierului. Totodată, în piaţa centrală au fost deschise şi căsuţe cu vin şi pălincă, precum şi cu dinnede (plăcinte nemţeşti) şi kurtos kolacs.

Cu ajutorul unei firme din Oradea, Justin’s Design, Piaţa Unirii a fost împodobită cu decoruri gigant ce amintesc de primăvară şi de sărbătoarea Paştelui, cu căsuţe din pădure, ciupercuţe, iepuraşi şi ouă vopsite. Decoraţiunile au devenit imediat un "hit" printre trecători, aceştia - că a fost vorba de copii sau oameni mari - făcându-şi poze cu ineditele decoraţiuni.

Tradiţii bihorene

Vineri, la conferinţa de presă de dinaintea deschiderii târgului, preşedinte APTOR, Mihai Jurca, a anunţat că evenimentul se bucură şi de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, cu sprijinul căruia au fost amenajate două căsuţe de prezentare a unor zone turistice din judeţ, mai precis cele din Ţara Beiuşului, inclusiv Coleşti, şi Valea Ierului. Aici, tineri îmbrăcaţi în port popular prezintă ţesături şi icoane, şi îi îmbie pe trecători să guste bunătăţi precum slănină, şuncă şi dulceţuri.

Potrivit administratorului public al judeţului, Szabo Jozsef, în zona statuii lui Mihai Viteazul va fi deschis, pe 8 şi 9 aprilie, şi un aşa numit "parc de jocuri populare", unde tineri din grupuri folclorice din mai multe comune bihorene îşi vor prezenta cele mai spectaculoase tradiţii, precum şi jocuri păstrate din străbuni. Parcul va fi dotat cu 21 de tipuri de jucării, astfel încât copiii şi însoţitorii lor vor putea să tragă la ţintă cu tunul, să călărească, să joace popice, să alerge melci, să umble pe catalige şi să spargă nuci.

Animale şi ateliere

De asemenea, în cadrul Târgului de Paşte a fost amenajată şi o zonă dedicată Grădinii Zoologice Oradea, unde au fost amplasaţi, între baloţi de paie, un ponei şi mai mulţi iepuraşi. Cei de la Zoo au amenajat o "cuşcă" mai mare pentru câteva exemplare de coati, iar în zilele următoare vor aduce şi alte tipuri de animale.

Prima ediţie a Târgului de Paşte include şi un atelier de pictură pe ceramică, iar după Florii şi unul de decoraţiuni din flori ţinut de florarul Marius Sabău.

Drumul crucii

Marţi, 11 aprilie, de la ora 17, circa 70 de actori profesionişti din mai multe oraşe ale ţării, adunaţi în Asociaţia Drumul Crucii, vor da un spectacol de teatru de stradă, Via Crucis, care va porni de pe strada Republicii (intersecţie cu Aurel Lazăr) şi va ajunge în Piaţa Unirii, unde va fi recreată scena crucificării lui Iisus.

Pe de altă parte, în zilele de marţi şi miercuri (11 şi 12 aprilie) pe o podină din Piaţa Unirii trupele Arcadia şi Liliput, ale teatrelor Regina Maria şi respectiv Szigligeti, vor da câte un spectacol de teatru de păpuşi, ambele fiind programate să înceapă de la ora 17.