Cea de-a şasea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a deschis oficial, miercuri, după prânz, la eveniment participând, între alţii, preşedintele Radio România, Georgică Severin şi primarul Ilie Bolojan.

În pavilionul expoziţional amenajat în Piaţa Unirii, unul mai mare decât în alţi ani, orădenii pot găsi beletristică, cărţi istorice, cărţi pentru copii şi adolescenţi, volume cu sfaturi practice şi reţete, precum şi CD-uri şi vinyl-uri. Multe dintre acestea sunt la reducere.

Radio România Oradea? 

Deschiderea târgului a avut loc la ora 13, edilul oraşului fiind primul invitat care a luat cuvântul. "Nu cred că puteam marca mai bine Ziua Europei decât prin acest târg de carte. Europa înseamnă cultură", a spus primarul.

Şi în acest an, evenimentul este organizat de Radio România şi de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

La deschiderea târgului a participat şi Georgică Severin, preşedintele Radio România, care a lăudat faptul că administraţia orădeană este singura din ţară care sprijină financiar târgul.

Cu această ocazie, Severin a vorbit şi despre faptul că Oradea are o staţie locală a Radio România, spunând că acest lucru ar putea să se schimbe.

"I-am rugat să vină aici şi pe colegii de la Cluj şi pe cei din Timişoara (n.r. - Bogdan Roşca, manager Radio Cluj, şi Mihai Anghel, manager Radio Timişoara). Nu aveţi o acoperire foarte clară din partea noastră. Ba sunteţi eclipsaţi de Timişoara, ba de Cluj. De aceea, discutam cu primarul Ilie Bolojan că ar fi foarte bine şi vom începe diligenţele ca într-un termen cât mai scurt să avem un Radio România Oradea. Recent s-a inaugurat primul post public de radio în Braşov şi ar fi frumos ca la anul să avem şi Oradea", a spus preşedintele.

La deschidere a mai vorbit şi poetul orădean Lucian Scurtu, preşedintele de onoare al acestei ediţii a Târgului Gaudeamus. "Oradea va fi de miercuri până duminică o bibliotecă imensă. Nimic nu este mai plăcut, mai benefic decât să ne retragem în acest univers plăcut al cărţii şi să devii un rob al său de la prima la ultima filă", a spus poetul. 

Bolojan şi Unirea

După deschiderea oficială, la fel ca-n fiecare an, primarul Ilie Bolojan a vizitat pavilionul expoziţional, oprindu-se la mai multe standuri şi cumpărând cărţi. Unul dintre volumele achiziţionate de edil a fost "Despre Unirea românilor cu românii", care cuprinde studii despre Unirea din 1918, realizate de Dumitru Drăghescu.

În pavilionul Gaudeamus au fost amenajate 50 de standuri în care sunt prezenţi 60 de expozanţi, între care edituri precum Polirom, Humanitas, Editura Casa Cărţii, Editura ALL, Grupul Editorial Corint, Fischer International, Editura Herald, Editura Niculescu, RAO şi Okian - Pearson.

La Gaudeamus, orădenii pot găsi volume de beletristică, precum şi cărţi istorice, de dezvoltare personală, biografii celebre, cărţi cu reţete şi cărţi ilustrate.

Editura Litera vinde, între altele, volume ilustrate despre Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial. De asemenea, la Gaudeamus se pot găsi dicţionare, culegeri şi cărţi cu teste. 

Liceeni la târg

Pavilionul expoziţional s-a umplut, în jurul prânzului, de vizitatori, între care mulţi elevi de şcoală gimnazială şi de liceu. "Lasă gramatica, hai la cărţile Assasin Creed", l-a îndemnat un şcolar pe prietenul său.

Dacă şcolarii mai mici au fost atraşi de cărţile Science Fiction, liceeni au avut şi alte preferinţe. Fetele au fost atrase de best seller-urile momentului ca "La cinci paşi de tine", cărţi din seria serialului "Riverdale" şi "Suge-o Andrei", continuarea bestsellerului românesc "Suge-o Ramona".

"În fiecare an vin la acest târg pentru că găsesc multe cărţi preferate la reduceri", spune Cristina, care a cumpărat "Hunting Prince Dracula" a lui James Patterson.

Alţii au fost atraşi şi de muzică. "Încercăm să profităm cât mai mult de târg pentru că pe lângă cărţi găsim şi albume de muzică care sunt mai greu de găsit în oraş. Ne place muzica rock, aşa că îmi caut nişte albume de la Metallica şi Rammstein", a spus Ruxandra, liceană la "Eminescu". 

Cele mai multe edituri au pregătit reduceri şi promoţii consistente pentru orădeni. Spre exemplu, la editura Corint, "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, poate fi cumpărată cu 32 de lei, preţul fiind redus de la 50 de lei. Unii expozanţi vând cărţi şi cu 5 lei.

De miercuri până sâmbătă, Târgul Gaudeamus va fi deschis între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15.