Cea de-a opta ediţie a târgului de carte Gaudeamus de la Oradea s-a deschis, miercuri, în Piața Unirii, unde cititorii sunt așteptați cu peste 20.000 de titluri de cărți, aduse de 47 de edituri și agenții de difuzare de carte. 

La târgul extins în 9 pavilioane (unul mare și alte 8 mai mici), vizitatorii pot găsi cărţi de beletristică, volume pentru copii, cărți de istorie, volume de dezvoltare personală şi gastronomie și diferite jocuri și accesorii. Printre expozanți se numără şi două edituri care oferă toate cărţile gratuit.

De la 10 lei

Târgul, deschis la ora 11, a adunat după ora prânzului zeci de cititori care s-au plâns de căldura din interior. "E o atmosferă sufocantă. Ar fi fost bine dacă puneau câteva ventilatoare sau aer condiţionat. Cel mai bine e să vii seara pe aici", a spus o orădeancă.

Printre editurile prezente la târg se numără Humanitas, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche, Editura Niculescu & Oxford University Press, Litera sau Eikon. O noutate este prezenţa editurii Crime Scene Press, care oferă publicului o ofertă bogată de romane poliţiste şi thriller, unele scrise de autori din nordul Europei, dar și de autori români, printre care se numără George Arion. La acest stand, toate cărţile au reduceri mari, cele mai ieftine fiind 10 lei.

Editura Humanitas a pregătit la rându-i reduceri mari, iar cei care cumpără două cărţi o pot lua pe a treia gratuit. "Este pentru prima dată când particip la acest târg. Deocamdată mi-am luat «Gramatica limbii române», pentru că o să mă ajute în cariera mea viitoare de profesoară. Am mai văzut cărţi interesante şi nu cred că o să mă opresc doar la aceasta", a spus Mihaela (foto), studentă la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea.

Cărţi gratuite

Printre primii vizitatori ai târgului s-a numărat şi Sofia (foto), o fetiţă de 10 ani pasionată de citit, care şi-a cumpărat o mulţime de cărţi de la editura Arthur. "Am vrut să câştig propriii mei bani pentru a cumpăra cărţi la târg. Am vândut limonadă în faţa blocului şi am adunat aproape 300 de lei", a povestit fetița.

Adolescenţii iubitori de Science Fiction au la dispoziție o paletă largă de volume, la târg fiind expuse şi cărţi din seria "Harry Potter" sau "Assasin's Creed".

Şi părinţii au din ce alege pentru copiii lor, la târg fiind aduse o grămadă de cărţi pentru micuţi, inclusiv unele cu ursuleţul Paddington sau cu pinguinul Apolodor. O viitoare mămică, Vanesa Cotrău (foto), şi-a cumpărat de la târg un ghid pentru îngrijirea copilului între 0 și 5 ani. 

La editura Curtea Veche, cititorii pot găsi multe volume de beletristică, dar şi gastronomie, cu reduceri de până la 60%. În a doua categorie se află inclusiv două volume ale Jamilei (45 de lei bucata), o cunoscută vloggeriţă din România, care recomandă rețete culinare.

Cărţi despre dezvoltare personală şi spiritualitate pot fi găsite la editura ARI sau la Noua Acropolă. 

Cei pasionaţi de citit pot găsi inclusiv volume oferite gratuit de două edituri. Este vorba de cărţile aduse de Asociaţia Liga Albanezilor din România şi de Asociaţia Macedonenilor din România, care prezintă istoria celor două culturi, informaţii despre ţări, dicţionare cu expresii uzuale şi chiar CD-uri cu muzică tradiţională. La fel ca în anii trecuţi, la târg se găsesc inclusiv cadouri mai mici precum ceaiuri și cafea, dar și multe jocuri logice și de strategie pentru copii și adulți.

Gaudeamus va fi deschis zilnic, până duminică, între orele 10 şi 21, iar accesul publicului este gratuit. Târgul de carte din Piaţa Unirii este organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus şi Radio România Cluj-Napoca, cu sprijinul APTOR şi al Primăriei Oradea.