Se menţine traficul crescut la intrarea în ţară, în special la frontiera cu Ungaria, pe fondul relaxării restricţiilor cauzate de pandemia de Covid-19. La graniţa de Vest, traficul s-a dublat în ultima perioadă, iar în ansamblu, a crescut cu 60% faţă de media lunii mai. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Nădlac, Nădlac II şi PTF Borş.
Informaţiile apar într-un comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, conform căruia, luni, 15 iunie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control aproximativ 65.200 persoane, cetăţeni români şi străini, cu 28.900 mijloace de transport (dintre care 12.760 automarfare).
Concret, pe sensul de intrare au fost aproximativ 40.200 persoane cu 15.900 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 25.000 persoane cu 13.000 mijloace de transport. Per ansamblu, traficul în aceste zile înregistrează o creştere de peste 60 % faţa de media lunii mai, arată comunicatul.
La capacitate maximă
Cel mai aglomerat e la frontiera cu Ungaria, unde, prin cele 11 puncte de trecere, au trecut aproximativ 43.800 de persoane şi 18.300 de mijloace de transport (6.750 automarfare). Dintre acestea, pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 30.300 de persoane cu 10.600 mijloace de transport.
"Comparativ cu media zilnică a traficului din perioada stării de alertă, se constată că numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară s-a dublat. Ca de obicei, la această frontieră, cele mai tranzitate au fost PTF Nădlac, PTF Nădlac II şi PTF Borş, prin cele trei puncte de frontieră efectuând formalităţile pentru a intra în ţară, în ultimele 24 de ore, aproximativ 24.600 de persoane, iar 10.300 pentru a ieşi", explică informarea ITPF Oradea.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au mai anunţat că, în aceasta perioadă, prin cele trei puncte de trecere "se lucrează la capacitate maximă", la Nădlac I fiind deschise la intrarea în ţară 7 artere de control, iar la Nădlac II - Autostradă 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosită la maximum capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile.
Peste 2.000 de persoane care au trecut prin Borş, în izolare
Comunicatul mai precizează şi că, în urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuinţă, de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică, 7.849 de persoane.
"Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: P.T.F. Nădlac I - 1.487 (din care 1.053 pe jos), P.T.F. Borş – 1.972, P.T.F. Nădlac II -3.261, P.T.F. Petea - 933, P.T.F. Vărşand - 55 etc", explică documentul.
Comunicatul reaminteşte şi că la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 PTF (8 în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri), sens în care participanţilor la trafic li se recomandă tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, pentru a evita suprasolicitarea unora dintre acestea.
Valori în creştere
"Menţionăm faptul că valorile de trafic înregistrate în ultimele 24 de ore sunt în creştere, apropiindu-se de cele înregistrate în perioada sezonului estival, însă formalităţile de frontieră sunt îngreunate şi necesită un timp mai mare de procesare, pentru că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic", mai scrie ITPF.
Traficul a crescut considerabil la graniţa cu Ungaria, în principal prin PTF Nădlac I şi Nădlac II-Autostradă, pe fondul măsurilor de relaxare care au intrat în vigoare începând de luni, 15 iunie, de la ora 00, privind exceptarea de la măsura de carantinare/izolare la locuinţă a persoanelor care sosesc din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Concret, este vorba despre ţările: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
De altfel, comunicatul transmis marţi mai aminteşte că "pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz".
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic online a Poliţiei de Frontieră.
Amenzi de aproape 15.000 de lei
În altă ordine de idei, luni, în zonele de competenţă - punctele de trecere şi "frontiera verde" - poliţiştii de frontieră au constatat 26 de fapte ilegale (16 infracţiuni şi 10 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.
De asemenea, au fost descoperite - independent sau în colaborare cu alte instituţii - bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 782.000 lei.
Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 13.700 lei.
Totodată, comunicatul mai arată că nu s-a permis intrarea în ţară a 16 cetăţeni străini, "care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege" şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a unui cetăţean român din diferite motive legale.