De ani de zile, Motorul Oradea avea probleme mari de ordin financiar şi se înscria în campionat tot în ultimul moment, dar se înscria. A făcut-o şi în acest an, dar n-a ţinut-o mult. Înainte de confruntarea cu CFR Timişoara, programată pe 13 octombrie, antrenorul Attila Pap a cerut suspendarea din campionat.

Moartea fotbalului feminin n-a survenit instantaneu, ci după o lungă perioadă de durere provocată de dezinteresul faţă de această echipă, lipsită de sprijin financiar. Totuşi, încă nu i s-a eliberat certificatul de deces, ci doar s-a consemnat că Motorul a intrat în moarte clinică, căci ipotetic mai există posibilitatea unei reveniri în primăvară. Dar cine mai crede în vise?

Rază de speranţă

23 Attila Pap.jpgEchipa orădeană a funcţionat, încă de la înfiinţare, pe lângă OTL, care însă şi-a schimbat priorităţile. Attila Pap (foto), omul care se ocupa de 14 ani nu numai de banca tehnică ci şi de problemele organizatorice ale echipei, a fost nevoit să caute sprijin şi l-a găsit, în prima fază, la Primăria comunei Lugaş, unde se construise şi un stadion nou, numai bun pentru echipa rămasă fără propria bază de la Oradea. Terenul a fost omologat de FRF pentru noul campionat şi, potrivit înţelegerii cu primarul Şorban Levente, urma ca OTL să susţină în continuare echipa cu deplasările şi delegaţiile, iar Primăria să achite cheltuielile legate de baremul de arbitraj, masă şi terenul de joc. În total, cam 20.000 de lei anual.

Motorul a început campionatul, însă n-a apucat să joace decât trei partide. Două pierdute: 0-9 în faţa echipei Olimpia Cluj (calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor) şi 0-2 cu UTA, respectiv un joc câştigat: 3-1 cu Alba Iulia. Apoi a venit fatidica zi de vineri, 12 octombrie, ajunul meciului de pe teren propriu cu CFR Timişoara, când totul s-a năruit!

Primarul dispărut

"L-am sunat pe primar de luni, 9 octombrie, încontinuu, în fiecare zi de cel puţin 15 ori, dar nu mi-a răspuns. Trebuia să achit baremul de arbitraj înainte, cu ordin de plată, în contul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Până la urmă am vorbit cu unul dintre subordonaţii săi. I-am transmis că dacă până vineri la prânz nu achităm baremul pentru meciul de sâmbătă, nu vom fi programaţi în campionat, vom pierde meciul care urmează cu 0-3, vom suporta şi amenzi şi tot va trebui să plătim ca să fim programaţi", povesteşte Attila Pap.

Disperat, antrenorul a luat legătura cu celălalt susţinător al echipei, directorul OTL, căruia primarul Şorban i-a răspuns la telefon, însă veştile nu au fost defel grozave. "Mi s-a comunicat că nu mai primim niciun ban din înţelegerea cu Primăria Lugaş şi cel mai bine ar fi să retrag echipa", spune Pap. Tehnicianul n-a avut încotro: a remis o adresă către FRF prin care a cerut suspendarea echipei, invocând probleme financiare grave, precum şi suspendarea partidelor următoare. Pap a evitat astfel amenda pe care Motorul ar fi trebuit să o primească, nu a pus pe drumuri nici echipa CFR Timişoara, care ar fi putut pretinde recuperarea cheltuielilor de deplasare, şi a evitat deplasarea inutilă a brigăzii de arbitri.

Prin demersul său, antrenorul a lăsat deschisă portiţa de speranţă că echipa sa ar putea reveni în campionat la primăvară, prin reprogramarea jocurilor, deocamdată suspendate, pe care fetele le mai aveau de jucat în acest an cu CFR Timişoara şi Negrea Reşiţa (acasă) şi Independenţa Baia Mare (în deplasare). Chit că şansele de a reveni în campionat sunt aproape zero...

Ne pare rău, nu!

23 Sorban Levente.jpg"Nu s-a semnat niciun contract. Totul a fost la nivel declarativ, pentru ca fetele să se poată antrena în linişte. Suma de 20.000 lei a fost pronunţată în ideea că există potenţiali sponsori pe raza comunei care ar putea susţine activitatea echipei", este explicaţia lui Şorban Levente (foto). Acesta afirmă că, exceptând stadionul, Lugaşul nu poate susţine din propriii bani o echipă de primă ligă, fie ea şi de fotbal feminin, şi se arată nemulţumit că cei de la Motorul n-au avut nicio idee de marketing, aşteptând doar ca alţii să le rezolve problemele.

"Le-am spus să depună un proiect pentru finanţare din partea Consiliului Judeţean, dar nu au făcut niciun demers. N-au vorbit cu niciun sponsor. Din returul campionatului trecut şi până acum, cei din Lugaş au sponsorizat echipa cu 10.000 de lei, dar Primăria nu poate da bani. Suntem o comună de 3.000 de locuitori", spune primarul, nemulţumit că permanent el era cel sunat pentru plăţi.

La rândul său, managerul OTL, Csuzi Istvan, spune "pas". Argumentul? Societatea sprijină sportul de masă, practicat de salariaţi, nu pe cel de performanţă. "Pentru că aveam astfel de probleme în fiecare an, am încercat să găsesc soluţii ca Motorul să-şi continue activitatea, prin CSM Oradea sau alte formaţiuni sportive, dar nu s-a putut. Până la urmă a apărut această înţelegere cu Primăria Lugaş, dar cei de acolo au făcut pasul înapoi. Îl fac şi eu", concluzionează Csuzi, punând şi el cruce frumoasei - dar neîmplinitei - poveşti a fotbalului feminin orădean.