După 11 zile pline de spectacole, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Oradea s-a încheiat cu desemnarea laureaţilor la secţiunea concurs de teatru scurt. Printre premianți s-a numărat actorul orădean Pavel Sîrghi, care a obținut premiul pentru cel mai bun actor, după rolul său din spectacolul „Ultimii”.

În acest an, FITO a cuprins trei secţiuni: cea de spectacole invitate, secţiunea outdoor, în cadrul căreia au fost organizate mai multe evenimente gratuite în aer liber, inclusiv un concert Zdob şi Zdub, şi festivalul de teatru scurt.

Potrivit unui comunicat transmis de Teatrul Regina Maria din Oradea, selecţia la teatru scurt a fost făcută de conducerea instituţiei de cultură, iar câştigătorii au fost aleşi de un juriu format din criticii Doru Mareş, Elisabeta Pop şi Mircea Morariu.

În final, premiul pentru cea mai bună actriţă a ajuns la Emőke Kató pentru rolul Ester Nagy din spectacolul "Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois" (foto) de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri de la Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca. 

Spectacolul spune povestea unui fiu care se întoarce acasă pentru a avea grijă de mama sa Eszter, o actriţă care a fost diagnosticată cu demenţă. Din dorinţa de a o ajuta pe mama sa, tânărul pare să-şi piardă propria viaţă.


(credit foto: Irina Ionescu)

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Pavel Sîrghi (foto) pentru rolul Ică din "Ultimii" de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, de la Teatrul Regina Maria.

„Personajele noastre sunt captive într-o lume şi într-un timp care trece degeaba. Sunt aşa cum suntem noi, şi răi, şi frumoşi, îi judeci, dar îi şi compătimeşti. Toţi visăm la o viaţă mai bună, toţi visăm să fim fericiţi şi, în funcţie de conjunctura în care ne aflăm, suntem dispuşi sau nu să facem compromisuri", spune regizoarea Denisa Irina Vlad despre spectacol, potrivit site-ului oficial al FITO.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit regizorului Andrei Măjeri (foto) pentru spectacolele "Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois" şi "Eroine" – de Publius Ovidius Naso, Teatrul "Mihai Eminescu", Botoşani.

„În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, «Eroinele» poetului Ovidius. O colecţie de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbaţii lor, «eroii». Doi ani şi jumătate mai târziu, la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani, întâlnesc grupul perfect de actriţe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte", a descris Măjeri cel de-al doilea spectacol regizat de el în cadrul concursului, se arată pe acelaşi site. 

Câştigătorul la categoria cel mai bun spectacol a fost "Băieţii de zinc", o dramă regizată de Yuri Kordonsky, de la Teatrul Bulandra Bucureşti.

Spectacolul prezintă o dramatizare a unor confesiuni despre război care stau la baza romanului "Soldaţii de zinc" al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici. "Mesajul din spatele acestor poveşti este că, subminând întreaga ordine existentă, purtarea în sine a războiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculină. În realitate, orice război este un adevărat malaxor de vieţi şi destine – există şi frontul de acasă şi frontul soldaţilor din tranşee, de ambele legându-se deopotrivă speranţe şi temeri care schimbă conştiinţe", este descrierea spectacolului. 


(credit foto: Adi Tudose)

Juriul a acordat, de asemenea, un premiu special spectacolului-concert "O scrisoare pierdută în concert", de Ada Milea, adus de Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

"Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice româneşti, nedezminţindu-şi stilul mereu inventiv şi exploziv, care găseşte cheia perfectă a sarcasmului caragialesc. Personajele sunt mai vii ca niciodată, cum nu se poate mai actuale şi demne de ochiul profund critic, dar şi de hohotele de râs amar ale lui I.L. Caragiale", este descrierea spectacolului de pe site-ul Fitoradea.ro. 

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a fost organizat în perioada 1-11 iunie de Teatrul Regina Maria şi Consiliul Judeţean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea şi Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!