Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt s-a încheiat, duminică seară, cu o festivitate de premiere găzduită de managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, care n-a uitat să mulţumească sponsorilor şi instituţiilor care au ajutat la organizarea evenimentului.

Împreună cu teatrologul Zeno Fodor şi cu directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, Daniel Vulcu a oferit premiile acestei ediţii a FTS. Festivitatea a început cu premiul pentru Creaţie dramatică, care i-a revenit scriitorului Ion Bogdan Martin, pentru piesa "Goi spre paradis".

În acest an, spectacolele de teatru scurt jucate la Oradea au fost jurizate de Florica Ichim, critic de teatru şi redactor şef al revistei Teatrul AZI, Ioana Moldovan, critic de teatru, asistent universitar la UNATC, actorul Mircea Diaconu, teatrologul Zeno Fodor şi scriitorul şi criticul de teatru Doru Mareş.

Juriul a decis că cea mai bună actriţă a acestei ediţii a fost Lorincz Rita, pentru rolul Femeia III în spectacolul "Gardenia" al Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" Timişoara, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Anton Tauf pentru rolul Barrymore din spectacolul "Barrymore" al Teatrului Naţional "Lucian Blaga" din Cluj Napoca.

Premiul pentru cea mai bună scenografie la FTS 2013 a fost câştigat de Alina Herescu, pentru "Tăietura", spectacol al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad, în care joacă şi actorul Richard Balint, care de altfel a fost şi el nominalizat pentru rolul său la categoria "Cel mai bun actor".

Cel mai bun regizor al ediţiei a XIX-a a FTS a fost declarat Gabor Tompa pentru spectacolul "Leonida Gem Session" al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în timp ce premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru scurt al evenimentului a fost acordat pentru "Domnul Swedenborg vrea să viseze" al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Cum mulţi dintre câştigători plecaseră deja din Oradea, premiile au fost ridicate în numele lor de apropiaţi.

Şi în acest an a existat un premiu special al juriului, acordat după vizionarea tuturor spectacolelor din Festival, nu numai cele de teatru scurt, acesta revenind producţiei "Cei ce nu uită", a teatrului gazdă.

După acordarea premiilor, spectatorii orădeni au urmărit o nouă reprezentanţie a celui mai de succes musical produs la Oradea, "Scripcarul pe acoperiş".

Chiar dacă Festivalul de Teatru Scurt s-a încheiat duminică, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea va continua cu Festivalul de Teatru pentru copii, care se va desfăşura în perioada 7-13 octombrie la Sala Arcadia.