Vânătoarea de la Balc s-a încheiat duminică după orele prânzului cu o ultimă goană la care au participat magnatul Ion Ţiriac şi invitaţii lui, printre care în acest an s-au numărat fiul acestuia Ion Ion, prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche, proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux, austriacul Franz Rauch, producător de sucuri naturale în Europa şi Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler.

În 2014 au lipsit, în schimb, de la vânătoare doi prieteni buni de-ai gazdei, omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi primarul oraşului Monte Carlo, George Marsan.

Şi duminică doi reprezentanţi ai Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor au protestat în faţa porţii domeniului de vânătoare al lui Ţiriac şi au chemat din nou Poliţia, care a venit la reclamaţie. La ieşirea de pe domeniu, însă, poliţiştii nu au făcut nicio declaraţie.

Cei doi protestatari i-au reproşat uciderea mistreţilor prinţului Dimitrie Sturdza, care, la plecare a dat câteva declaraţii presei, spunând că nu a răpus decât un singur animal, care şchiopăta. În schimb, invitatul lui Ţiriac s-a declarat Încântat de "organizaţie" (referindu-se de fapt la organizare) şi a precizat că o astfel de acţiune nu face decât să promoveze România printre importanţi oameni de afaceri din lume.

În jurul orei 14, invitaţii lui Ţiriac dar şi acesta au părăsit domeniul de la Balc. Numărul de mistreţi ucişi în acest an nu a fost făcut public. Există totuşi unele surse care spun că ar fi vorba de până la 100 de animale.

Sâmbătă, participanţii la vânătoare au ieşit la două goane, iar apoi au luat parte la o petrecere cu mâncare tradiţională românească. Fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Klaus Mangold, a declarat, pentru Pro TV, că sâmbătă a reuşit să împuşte un mistreţ şi că, deşi vânează şi în Spania, Austria şi Franţa, partida de la Balc este cea mai reuşită din Europa.

Potrivit aceluiaşi post de televiziune, încântat de vânătoarea din judeţul Bihor a fost şi Franz Rauch, prezentat ca cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, pe care Ţiriac l-ar fi convins să deschidă o fabrică la Târgu Mureş, cu 1.000 de angajaţi români.

Prima vânătoare de la Balc s-a desfăşurat în 2005, când au fost impuscaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase. Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare. Terenul a fost concesionat de Ion Ţiriac în anul 2002, iar contractul cu statul român expiră în 2015.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Apărătorii drepturilor animalelor protestează la Balc, în frunte cu Remus Cernea: Stop killing, play tennis!"