Cinematograful Cortina, din cadrul centrului comercial Oradea Shopping City, a fost închis! Filmele nu mai rulează începând de vineri, iar angajaţii au fost notificaţi să îşi caute de lucru.

Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI de cititori care, în cursul zilei de vineri şi sâmbătă, au trecut pe la centrul comercial şi li s-a spus că nu mai rulează niciun film, cu toate că avuseseră rezervare.

De pe o zi pe alta

"Mare păcat, pentru că obişnuiam să venim la acest cinematograf tocmai că nu era aglomeraţie, era liniştit şi ne era la îndemână! Interesant este că înainte am încercat să sunăm, dar toate liniile de telefon au fost, se pare, închise!", a precizat un cititor.

De altfel, pe panoul de filme al centrului comercial nu au mai fost puse afişe cu programul sau cu noi filme, iar casa de bilete a fost închisă.

Cu toate că acest fapt nu a fost comunicat oficial, încă, de nici un reprezentant al companiei care deține OSC, decizia închiderii ar fi fost luată în cursul zilei de joi, după ce a fost declarat falimentul companiei care gestionează mall-ul, Shopping Center Holding, deţinută indirect de milionarul Gabriel Popoviciu. Totuşi, vestea închiderii Cinema Cortina a stârnit comentarii şi s-a răspândit deja în oraş.

Unii închid, unii se mută

În cursul zilei de vineri, angajaţii Cinema Cortina şi Fun Land, cei care gestionează inclusiv biliardul şi bowlingul, ar fi fost notificaţi că au intrat în preaviz şi li s-a spus să îşi caute de lucru.

De altfel, în ultimele luni, pista de bowling a centrului de distracţii al Oradea Shopping City nu mai era pornită, decât în cazuri exprese, iar dintre cele 6 săli de cinema, doar jumătate mai funcţionau constant. Se pare că Cinema Cortina era singurul reper care ţinea în viaţă centrul comercial, iar acesta ar fi fost motivul pentru care investitorii au decis să nu mai continue.

Potrivit unor informaţii neoficiale, în următoarele zile, toate magazinele din centrul comercial, exceptând sala de nunţi Ambasador, care are angajate contracte pentru evenimente pe multe luni înainte, şi magazinul de mobilă şi decoraţiuni Casa Rusu, se vor închide sau se vor muta. KFC, de pildă, se va muta în Prima Shops Oradea, pe locul fabricii Înfrăţirea, pe strada Decebal. Deocamdată, magazinele şi localurile sunt deschise.

Debut cu stângul

De altfel, amplasat în zona de periferie a oraşului, vizavi de un alt centru comerfcial, ERA Park, Oradea Shopping City a pornit cu stângul. Dezvoltatorul iniţial al OSC, având denumirea de Tiago Mall, a fost declarat falimentar în mai 2010, cu datorii de peste 60 milioane euro, iar o lună mai târziu centrul a fost cumpărat la licitaţie pentru suma de 30,5 milioane euro de către firma Shoping Center Holding.

Pe lângă această sumă, s-au mai investit circa 20 milioane euro în finalizarea mall-ului, potrivit reprezentanţilor investitorului. Investiţia a fost finanţată de UniCredit, bancă ce a susţinut financiar şi fostul proprietar.

Anul trecut, potrivit unui anunţ publicat de agenţia imobiliară Real Time, citat de Capital, la 6 ani după ce a fost cumpărat la licitaţie în procedură de faliment, OSC a fost scos la vânzare pentru 15 milioane euro. În ultima perioadă se zvonea că mall-ul ar fi fost cumpărat de un grup polonez, însă se pare că tranzacţia nu a fost perfectată.

Oradea Shopping City este dezvoltat pe o suprafaţă totală de aproximativ 30.000 mp, care conţine 26.000 mp de spaţiu pentru retail. Marea majoritate a spaţiului a rămas, însă, gol, din cauza crizei şi a preţurilor prea mari de închiriere, respectiv a unui termen "de neclintit", de 5 ani, după cum zic unele voci de pe piaţă.

Într-un top al mallurilor cu cele mai mari afaceri din România, realizat anual în exclusivitate de revista Capital, OSC se plasa, anul trecut, pe locul 58 din 61 de proiecte analizate, cu afaceri de numai 1,1 milioane euro pentru anul 2015 şi o pierdere netă de 4,3 milioane euro.