La Universitatea Oradea, săptămâna şi scandalul. Ultimul a explodat zilele trecute, când conferenţiara Michaela Timar, care predă Endocrinologie la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), a fost acuzată de procurori că a luat mită o broşă de aur de la o grupă de studenţi pe care urma să îi examineze.

Cei 343 de lei, cât valorează bijuteria, i-au adus suspendarea de la examinări, deşi doctoriţa s-a apărat afirmând că bijuteria era "doar" un cadou. Gestul femeii e greu de înţeles, deoarece nu are nicio scuză nici măcar dacă lucrurile ar fi stat aşa, dar şi mai ciudat e că în vreme ce ea a fost pusă la zid, alţi profesori, cunoscuţi că iau şpăgi grase, de sute de euro pe examen, nu sunt deranjaţi nici c-o întrebare ...

Cadorisită şi turnată

Fenomenul "atenţiilor" pentru profesori a devenit atât de răspândit încât a ajuns să fie perceput ca fiind ceva normal. Iar când lunea trecută Parchetul Bihor anunţa începerea urmăririi penale faţă de un cadru universitar care a primit o broşă de la studenţi, cazul părea derizoriu, dată fiind miza subţire. "În calitate de conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în data de 22 iunie învinuita a pretins şi primit de la studenţii grupei I a anului III, specializarea Medicină Dentară, o broşă din aur în valoare de 343 lei, în vederea promovării de către aceştia a examenului din 24 iunie la disciplina Endocrinologie", comunicau procurorii.

Michaela Timar, conferenţiar la Catedra Medicală II, a fost denunţată chiar de studenţi. Anchetatorii au declarat că, în urma unor percheziţii făcute în casele doctoriţei au găsit şi alte plicuri cu bijuterii din aur, majoritatea având menţiunea "Cu drag, de la...", de unde şi ipoteza că femeia era abonată la "atenţii"...

Conducerea Universităţii s-a sesizat imediat, rectorul Cornel Antal emiţând o decizie prin care o suspenda din activitatea de examinare a studenţilor.

Inocentă

Abordată de BIHOREANUL, doctoriţa se declară complet nevinovată, fiindcă n-ar fi pretins niciodată ceva de la studenţi. "Sunt mai severă, toată lumea ştie. Cer prezenţă 100% la stagiile de practică şi 80% la cursuri, iar studenţilor le-am spus că la mine nu merge cu pile sau cu cadouri", susţine Michaela Timar.

Despre broşa de la care i s-a tras nedorita faimă spune că a primit-o de la studenţii care i-au întins o capcană la cabinetul din Staţionarul II al Spitalului Judeţean. "Mi-au lăsat plicul pe masă, deşi le-am zis să nu-l lase. Dar a fost un cadou. Era cu o felicitare pe care scria ceva de genul "pentru cursurile frumoase pe care le-aţi ţinut şi pentru introducerea în tainele Endocrinologiei", zice femeia.

Abia după ce examenul din 24 iunie avea să afle că era în colimatorul procurorilor. În acea seară, agenţi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au percheziţionat atât casa fiului ei, în care locuieşte, cât şi pe cea de pe numele ei. "Poliţiştii mi-au cerut să le dau toate bijuteriile mele. Plicul cu broşa era acolo, nici măcar nu era deschis, pentru că nu mă interesa", susţine femeia.

Întrebată dacă i-au fost găsite şi alte "atenţii", cum spun anchetatorii, profesoara nu zice nici da, nici ba. "Studenţii din anul VI, terminal, mi-au adus un buchet de flori, o felicitare şi un stilou Parker, şi m-au invitat la banchet. Pe ei cu ce mai puteam să-i favorizez?", a evitat profesoara răspunsul.

Timar nu crede că denunţul a fost iniţiativa studenţilor, ci în spatele lor e altcineva, dar nu nominalizează pe nimeni. "Am fost şi medic şef la Policlinica 1, şi directoare medicală la Spitalul Judeţean, la începutul anilor ‘90. Se dădeau concursuri pe posturi şi niciodată nu m-a acuzat nimeni de mită. Accept şi testul poligraf. Dar la fel să facă şi cei care susţin că m-au şpăguit", zice conferenţiara.

Plevuşcă

Povestea i-a luat prin surprindere pe unii studenţi, dar şi pe alţi colegi profesori. "Sincer, mă mir, pentru că nu e genul care să se împopoţoneze", explică, sub protecţia anonimatului, un universitar de la FMF. "Am discutat cu studenţi din grupa care a făcut denunţul şi mi-au zis că doamna Timar nu e din categoria celor care cer sau nu te trec dacă nu plăteşti. Sunt "haiduci" care iau sute de euro pe examen, şi despre care toată facultatea ştie, dar lor nu li se întâmplă nimic!", spune acelaşi medic.

Şi pe portalul www.eBihoreanul.ro, studenţi şi foşti studenţi îi iau apărarea, dând în schimb date şi mai grave despre alţi profesori. În FMF se vorbeşte că unii profesori au protejaţi care dau examenele separat de ceilalţi studenţi, tocmai pentru că au "decartat". Pentru un singur examen, de la un student primesc sume între 50 de euro (pentru nota 5), până la 500 de euro. În plus, unii profesori vând lucrări de licenţă, iar studenţii le cumpără, tocmai ca să treacă.


Flagrant cu BIHOREANUL

Poveştile de acest tip nu sunt chiar poveşti, iar BIHOREANUL a demonstrat-o în repetate rânduri. Cel mai zdrobitor în martie 2006 când, la pontul unui părinte, reporterii l-au dovedit, printr-un flagrant clar, pe profesorul de Farmacologie Jozsef Horak. Studenţii spuneau că, spre deosebire de alţi profesori, care luau câte 50-100 euro pe un examen, Horak cerea doar de la chiulangii, dar un tarif-record pe atunci: 300 de euro pentru fiecare examen.

Reporterul BIHOREANULUI a jucat rolul unei studente din anul IV cu două restanţe, oferindu-i 600 de euro pentru rezolvarea ambelor examene. Lui Horak nu i-a fost de ajuns, cerând încă 200 de euro în plus. "Poţi să-i aduci până după-amiază?", întreba el, după care a luat plicul cu 15 bancnote a câte 50 de euro, trase la imprimantă şi inscripţionate "Şpagă de la BIHOREANUL". Pentru prima oară, corupţia din Universitate era dovedită indubitabil cu înregistrări, dar Comisia de Etică l-a scos nevinovat, iar ulterior procurorii au "omorât" şi ei ancheta.

05 Cornel Antal.jpgAlte afaceri dezvăluite au fost falsificarea de diplome şi falsificarea cifrei de şcolarizare a Universităţii, pentru a primi mai multe fonduri de la buget, faptă pentru care fostul rector Traian Maghiar a şi fost condamnat la 8 ani de închisoare, plus plata către stat a peste 880 miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, Maghiar predă în continuare la Universitate, fiind cadru didactic asociat, iar actualul rector, Cornel Antal (foto) i-a lăsat la dispoziţie chiar maşina de serviciu aferentă acestei funcţii.

În acest context, doctoriţa Timar pare un peştişor între rechini. Anchetatorii i-au interzis să părăsească ţara, iar conducerea Universităţii va înfiinţa o comisie care să-i evalueze, în locul ei, studenţii. În tot acest timp, doctoriţa spune că va pleca din Universitate, sătulă de "mizerii".

Ea, pentru că a luat până la urmă broşa, fie ea cadou sau şpagă, nu are nici o scuză. Dar pe cei grei din facultate, de ce nu îi "examinează", totuşi, nimeni?


ÎN VIZOR
Poliţia ştie de ei!

Rectorul Cornel Antal afirmă că decizia suspendării Michaelei Timar din comisiile de examinare e corectă, iar în funcţie de rezultatul anchetei penale, va cere, dacă va fi cazul, şi desfacerea contractului ei de muncă.

Întrebat despre celelalte cadre care cer bani pentru examene, rectorul zice că "nu discut zvonuri", recunoscând totuşi că au existat studenţi care i s-au plâns, şi pe care i-a pus în legătură cu Poliţia. "Cu certitudine, Poliţia are şi alte informaţii, despre alţi profesori", declară Antal, amintind că acum trei ani chiar el a făcut o sesizare cu privire la Facultatea de Textile-Pielărie. "Am avut o sesizare că doamna decan Daniela Ionescu a pretins bani studenţilor pentru examene. Anchetatorii au stabilit, nu ştiu de ce, neînceperea urmăririi penale".

Antal spune că a cerut ajutorul Poliţiei atât în depistarea fraudelor la examene, cât şi referitor la comercializarea lucrărilor de licenţă. "Că e vorba de bani sau de bijuterii, sunt total împotriva acestor practici şi consider că aceşti colegi trebuie eliminaţi din sistem, la fel ca aceia care plagiază", conchide rectorul, adăugând că, dacă instanţa va da o hotărâre definitivă că e vinovat, inclusiv fostul rector Teodor Maghiar ar putea fi dat afară.