În holul hotelurilor de lux din Emiratele Arabe Unite şi-au făcut apariţia automatele care vând lingouri sau monede de aur, după preferinţă. "Gold to Go" a fost adus în Emirate de un om de afaceri din Germania. "Se potriveşte cu peisajul de aici", îşi explică Thomas Geissler investiţia.

Deocamdată, din aparatul acoperit cum altfel decât cu o foiţă de aur, clienţii pot cumpăra lingouri de aur de diferite gramaje şi monede. În curând însă, pot fi achiziţionate şi longouri inscripţionate cu Palatul Emiratelor, un suvenir preţios pentru turişti. Tot aurul este importat din Germania.

Cu ajutorul unui sistem computerizat, ATM-ul de aur actualizează la fiecare 10 minute preţul aurului în funcţie de pieţele internaţionale. Ca să cumperi aur ai nevoie de dirham, moneda Emiratelor Arabe Unite, dar în curând vor putea fi folosite şi cardurile bancare.

"În prima noapte am avut o cerere foarte mare, Un cient a cumpărat câte un exemplar din fiecare lingou", spune Thomas Geissler.

Nici că a ales mai bine investitorul german momentul ca să lanseze automatele cu aur pe piaţa. În plină criză economică, tot mai mulţi oameni de afaceri preferă să-şi transforme economiile în aur.