Orădenii vor putea face fapte bune din supermarket sau din cafenea. Fundaţia Comunitară Oradea a lansat Cardul Comunitar, un instrument original de colectare de fonduri, care uneşte fundaţia cu cetăţenii oraşului şi cu antreprenorii locali.

Concret, posesorii cardului îl vor putea folosi ca pe un card de fidelitate în magazinele sau localurile partenere ONG-ului, atunci când cumpără produse sau servicii ori achită nota de plată. La schimb, vor plăti mai puţin, iar banii astfel economisiţi ce vor fi redirecţionaţi către un fond comunitar aflat sub coordonarea Fundaţiei Comunitare Oradea. Altfel spus, antreprenorii, pe lângă reducerile pe care le oferă, se angajează să doneze banii.

"Fondurile strânse în acest an vor fi utilizate pentru achiziţionarea a două defibrilatoare mobile cu comenzi vocale în limba română, care vor fi amplasate în două zone intens circulate din oraş, Pasajul Vulturul Negru şi str. Republicii. De asemenea, se vor organiza evenimente şi activităţi de conştientizare a riscurilor obezităţii infantile, care să vină în sprijinul dezvoltării cunoştinţelor copiilor de a-şi creşte controlul asupra determinanţilor sănătăţii, cu scopul de a aduce o schimbare a comportamentelor într-un stil de viaţă nou, favorabil sănătăţii", se arată într-un comunicat al Fundaţiei transmis miercuri.

Cardurile sunt distribuite gratuit tuturor doritorilor şi pot fi solicitate prin formularul online de pe site-ul Fundaţiei Comunitare Oradea sau pot fi luate de la partenerii locali.

Până acum, şi-au anunţat participarea în program cafenelele Coffee Time La Garaj şi Ristretto, care au anunţat o reducere de 1% pentru posesorii Cardului Comunitar, magazinul Novambient, care va oferi o reducere de 3% clienţilor, şi cabinetul de psihologie PsihoSpot, care de asemenea reduce cu 1% tarifele pentru cei care au acest card. Fundaţia Comunitară invită însă şi alţi antreprenori şi producători locali să contribuie la consolidarea fondului comunitar, aducând astfel un aport la dezvoltarea comunităţii locale.

Programul Cardul Comunitar a fost pus prima dată în practică în 2009 de către Fundaţia Comunitară din Odorheiu Secuiesc şi a fost extins mai apoi în Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş. Anul acesta, Oradea, Iaşi, Bacău, Ploieşti şi Ferencváros (sectorul 9, Budapesta) intră în această reţea.