Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a anunţat, printr-un comunicat, că săptămâna trecută, în perioada 12-16 noiembrie, angajaţii instituţiei au efectuat mai multe controale la societăţi care vând anvelope noi, antigel, lichid de parbriz sau butelii.

În ce priveşte comercianţii de anvelope, au fost controlaţi 6 operatori economici, din care 5 cu probleme la produse în valoare de 15.144 lei, astfel că firmele respective au primit amenzi în valoare de 11.000 lei. Principalele deficienţe constatate au fost lipsa informaţiilor privind producătorul, importatorul sau distribuitorul produselor, lipsa autocolantelor cu o etichetă ce indică clasa de eficienţă a consumului de combustibil, clasa de zgomot exterior de rulare şi valoarea măsurată a acestuia, precum şi, după caz, clasa de aderenţă pe teren umed, precum şi neafişarea preţurilor de vânzare a produselor.

În aceeaşi săptămână, comisarii au trecut şi pe la comercianţii de antigel şi de lichid de spălare parbrize. "În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 15 operatori economici, fiind constatate abateri la 10 dintre aceştia (produse în valoare de 6.724 lei); au fost întocmite 10 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 35000 lei", arată comunicatul.

Comisarii au găsit că aceste produse nu aveau sistemul de ambalare corespunzător, respectiv capacul de deschidere nu era prevăzut cu sistem de închidere cu siguranţă pentru copii, informaţiile de pe ambalaje erau incomplete, iar avertismentele specifice produselor chimice periculoase lipseau, la fel şi traducerea etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare în limba română. Totodată au lipsit şi declaraţiile de conformitate pentru produse.

"Având în vedere prognoza meteo anunţată de ANM, potrivit căreia iarna se va instala începând cu 23 noiembrie 2012, verificarea lichidului antigel şi a lichidului de spălat parbrize devine tematică de control permanentă pe perioada sezonului rece", mai menţionează CJPC.

În ce priveşte buteliile pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz, umplute, pregătite pentru livrare, controlul CJPC s-a desfăşurat la 19 societăţi, distribuitori de butelii tip aragaz, fiind constatate abateri la 18 dintre acestea. Şi pe acest segment problemele identificate de CJPC au fost lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, date despre distribuitor, avertismente ori riscuri previzibile, lipsa datei la care expiră verificarea ISCIR a buteliei, neafişarea certificatului de înmatriculare la Registrul Comerţului din care să reiasă profilul de activitate pentru care operatorul economic este autorizat să funcţioneze şi neafişarea preţului de comercializare a buteliilor, respectiv a orarului de funcţionare.

Totodată, au fost cazuri în care buteliile erau murdare, deteriorate, cu vopseaua scorojită, pe care nu se mai pot identifica informaţiile necesare a exista pe corpul buteliei: luna şi anul scadenţei, fluidul pentru care a fost construită butelia, mai arată CJPC.

Au fost verificate 6741 butelii, prezentând deficienţe 617 butelii, dintre care 134 au fost oprite definitiv de la comercializare. Valoarea amenzilor s-a ridicat la 76.000 lei.