Termenul limită pentru montarea contoarelor sau repartitoarelor de căldură în blocuri s-a prelungit cu un an, până pe 31 decembrie 2024, decizia fiind luată marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

În cadrul aceluiași proiect de lege s-a aprobat sprijinirea cu maximum 750 de lei a persoanelor vulnerabile obligate să pună în practică această măsură.

„O tranziție mai fluidă”

Potrivit Agerpres, proiectul a fost aprobat cu 282 voturi „pentru” şi doar unul contra. Senatorii l-au aprobat deja pe 12 decembrie.

Prelungirea cu un an a termenului de montare a sistemelor pentru individualizarea consumurilor a fost luată „pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor”, după cum au precizat inițiatorii legii în expunerea de motive. 

Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari PNL, PSD și UDMR, printre ei numărându-se și bihorenii Arina Moș și Adrian Hatos (ambii PNL), conform datelor publicate pe portalul Camerei Deputaților.

Conform noii legi care merge la promulgare, românii vor trebui să-și monteze contoare individuale în apartamentele din blocurile cu distribuţie a energiei termice pe orizontală sau repartitoare de costuri în cele cu distribuţie pe verticală, aşa cum sunt vechile blocuri comuniste.


Textul din proiectul de lege:

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, denumite în continuare repartitoare de costuri; în cazul repartitoarelor de costuri pentru încălzire, acestea se montează pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. 


750 de lei pe locuință 

Pe de altă parte, începând cu data de 15 aprilie 2024, persoanele vulnerabile vor beneficia de sprijin pentru acoperirea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică.

„Persoanele vulnerabile vor beneficia de sprijin pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sub formă de plăţi prin serviciul de mandat poştal”, se arată în proiectul adoptat de deputați. 

Acordarea acestui ajutor va începe pentru categoriile de persoane eligibile, în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează să fie prelungită până la 31 martie 2024.

„Prin excepţie, pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maximum 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului de verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024”, se mai arată în lege. 

Bugetul total alocat prin Fondul de Modernizare va fi de 375 milioane de lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!