De sărbătoarea Fericiţilor Episcopi Români Martiri Greco-Catolici, miercuri, la Stâna de Vale episcopul de Oradea, Virgil Bercea, a sfinţit piatra de temelie a viitoarei Mănăstiri greco-catolice cu acelaşi hram.

"Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii noastre desfășurate în Munții Apuseni, dar mai ales pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica", au transmis reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. 

În comunism, toate proprietăţile bisericii greco-catolice de la Stâna de Vale au fost înstrăinate, au mai spus aceştia. După căderea comunismului, clădirile bisericii, abandonate și neîntreținute, nu au mai putut fi folosite, degradându-se.

La slujba de sfinţire a locului şi a pietrei de temelie a viitoarei mănăstiri au oficiat şi vicarul general Mihai Vătămănelu, părintele Zorel Zima, protopop de Beiuş, şi părintele Florian Gui.

La ceremonie au asistat mai mulţi preoţi, precum şi seminarişti şi laici din eparhia de Oradea, alături de primarul comunei Budureasa, Adrian Marius Magda.

Cu ajutorul unor investitori şi donatori, Episcopia Greco-Catolică de Oradea urmează să implementeze diferite proiecte de dezvoltare a terenurilor pe care le deţine în Stâna de Vale.

Primul proiect este construcţia Mănăstirii Greco-Catolice Stâna de Vale, în cinstea Fericiţilor Episcopi Români Martiri Greco-Catolici. Complexul monastic este prevăzut, pe lângă casa călugărilor, cu o biserică de lemn, în stil maramureşean şi cu un Centru Pastoral, care va avea sală de mese, sală de conferinţe, sală multifuncţională, sală profesorală şi didactică pentru şcoala în natură, terase – refugiu pentru pelerinii şi turiştii în tranzit, care doresc să facă un popas de rugăciune, odihnă sau servirea mesei.