Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au transmis, vineri seara, o informare privind incidentul de la firma Nutripui din Ciumeghiu, deţinută de grupul Nutrientul, în urma căruia 7 persoane au ajuns la spital, cu dureri de cap şi dificultăţi de respiraţie. Potrivit ISU, femeile au fost intoxicate cu monoxid de carbon. 

"Celor opt victime le-a fost administrat oxigen şi li s-au acordat toate îngrijirile care se impuneau, şapte dintre cele opt femei cu vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată în comunicatul transmis de maiorul Camelia Roşca. 

Potrivit informării, "în urma cercetărilor efectuate de echipajele CBRN în clădirea din care angajaţii se autoevacuaseră în urma simptomelor resimţite, s-a detectat prezenţa monoxidului de carbon acumulat din cauza faptului că halele din interiorul acesteia, dotate cu un sistem de încălzire pe gaz, nu au fost ventilate corespunzător". "După ventilarea spaţiilor, nu s-a mai detectat prezenţa monoxidului de carbon", a mai precizat reprezentanta ISU Crişana. 

Şi dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, spune că situaţia a fost cauzată de monoxidul de carbon. "Se pare că accidentul a fost cauzat de intoxicarea muncitorilor cu monoxid de carbon în spaţiu cu temperatura mai caldă şi neventilat", a precizat pentru BIHOREANUL dr. Rahotă. Iniţial, s-a crezut că intoxicaţia ar fi fost cauzată de urmele unei acţiuni de deratizare. 

În comunicatul transmis joi seara, ISU Crişana atrage atenţia asupra pericolului intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. Acesta este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.

Citeşte şi:

Mai multe persoane au fost intoxicate la o fermă de pui din Ciumeghiu, parte din grupul Nutrientul

Patronul grupului Nutrientul, despre situaţia de la ferma din Ciumeghiu: Nu a fost o intoxicaţie, ci o lipsă de oxigen