Autorităţile au stabilit că navetiştii transfrontalieri din România şi Ungaria vor putea folosi şi frontiera Borş pentru a ajunge la muncă şi înapoi acasă. Până acum, în judeţul Bihor doar punctele de la Săcuieni şi Salonta au putut fi folosite în acest scop.

Măsura a fost inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8, emisă joi noaptea şi prezentată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Potrivit ordonanţei, lucrătorii transfrontalieri sunt exceptaţi de la măsurile de izolare la domiciliu sau carantinare dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19. În realitate, nici până acum - de la stabilirea primului acord cu autorităţile ungare privind trecerea muncitorilor - acest lucru nu se întâmpla.

Totodată, noua ordonanţă aminteşte ce se înţelege prin "lucrător transfrontalier": persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.

Acestea vor putea folosi, dacă îndeplinesc cerinţele, punctele de trecere a frontierei Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Săcuieni, Urziceni şi Petea.

Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, transmitea că i-a solicitat, printr-o adresă, ministrului de Interne, Marcel Vela, să reanalizeze posibilitatea de a deschide şi punctul de trecere a frontierei Borş pentru persoanele care trec graniţa dintre România şi Ungaria pentru a ajunge la locurile de muncă.

Pásztor preciza că majoritatea muncitorilor transfrontalieri foloseau frontiera Borş înainte de izbucnirea epidemiei.


Fragment din Ordonanţa Militară nr. 8

Art. 5

(1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.
(2) Prin lucrător transfrontalier se înţelege persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.
(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România în condiţiile alin. (1) sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Săcuieni, Urziceni şi Petea.
(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno- ungare prevăzute la alin. (3) se permite şi intrarea/ieşirea lucrătorilor transfrontalieri cu maşini şi utilaje agricole.
(5) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.