Veste tristă în lumea medicală. Academicianul Ovidiu Bojor, cunoscut drept cel mai mare fitoterapeut român, respectiv fondatorul fitoterapiei moderne în România, s-a stins marţi, la vârsta de 98 de ani.

"Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Preşedintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani. Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale", a anunţat, marţi, pe Facebook, Anca Daniela Raiciu, preşedinta Asociaţiei Patronale Planta Romanica.

Aceasta a reprodus şi citate pe care i le-a atribuit regretatului fitoterapeut:

"Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea faţă de Creator, faţă de Creaţie, de la iubirea între oameni. Şi chiar dacă îţi greşeşte cineva, întoarce şi cealaltă parte a obrazului şi îl vei dezarma. Priviţi viaţa ca şi când aţi fi în faţa unei oglinzi. Dacă vă crispaţi, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiţi, zâmbetul se întoarce asupra voastră", a scris aceasta, citându-l pe Bojor.

„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”, a mai fi spus el.

Potrivit Wikipedia, Ovidiu Bojor s-a născut pe 1 noiembrie 1924, la Reghin, în judeţul Mureş.

Un renumit farmacist, fondator al fitoterapiei moderne în România, Bojor a fost deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România, şi a primit şi Diploma de Merit Academic, acordată de preşedintele Academiei Române.

A publicat numeroase cărți și studii pe tema sănătăţii cu ajutorul plantelor. Site-ul viața-liberă.ro precizează că, în calitate de autor sau coautor, a scos peste 200 de lucrări științifice. De asemenea, este autorul a peste 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică.

„Sănătate prin seminţe, legume și fructe. Pledoarie pentru viată lungă” (Editura Fiat Lux), „Compendiu de terapie naturală: nutriţie, fitoterapie, cosmetică” (Ed. Medicală, 2009, alături de Gheorghe Mencinicopschi și Larisa Ionescu-Călineşti), „Fitoterapie tradiţională şi modernă” (Ed. Fiat Lux, 2004), „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z” (Ed. Ulpia Traiana, Bucureşti 1999) sau „Pledoarie pentru viaţă sănătoasă” (Editura Dharana, Bucureşti 2018) sunt câteva exemple.

Ovidiu Bojor era și un pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră, mai notează Viața Liberă.

De asemenea, Ovidiu Bojor a participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana) și a lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi a fost membru al Societăţii Naţionale de Geografie din SUA, conform aceleiași surse.

Ovidiu Bojor a fost și descoperitorul „insulinei vegetale”, conform TVR.

Vezi mai jos un interviu cu Ovidiu Bojor, realizat de TVR 1!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!