Actorul Sebastian Papaiani, cunoscut pentru rolurile sale din filme de comedie, dar şi pentru roluri în teatru, s-a stins din viaţă, marţi la vârsta de 80 de ani.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, în luna mai, Sebastian Papaiani fusese internat de urgenţă la secţia de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în urma unui atac cerebral.

Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Piteşti (Argeş), tatăl său fiind grec. La 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, a jucat în teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care l-a determinat să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960 si in 1963 debuteaza in filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , " Un suras in plina vara ", unde alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici cat si de public. Filmeaza an de an, atat in drame cat si in comedii si ramane pentru totdeauna de neegalat in memoria cinefililor in rolurile :Plutonier Capsuna / " B.D....", Alecu / " Asta seara dansam in familie ", Pacala, Pompei / " Toamna bobocilor " si mai ales Ieremia / " Toate panzele sus ". Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. "Împart bucuria şi emoţia cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film", spunea actorul.

"Regret că Dumnezeu nu a pus frână, în fiecare zi ia câte un mare artist, câte un român iubit de public. Iar Sebastian Papaiani a fost unul dintre cei iubiţi artişti ai noştri şi un actor de o modestie imensă. Maestrul a fost un actor de excepţie, un actor de teatru şi film, un actor în felul lui, unic. Regret din suflet că nu s-au oprit aceste plecări dintre noi, cei încă vii. Regret din suflet şi că a plecat în suflet cu o mare tristeţe, o mare nemulţumire, pentru că în ultimii ani nu a mai jucat, nu a mai fost pe scenă.", a spus actorul Alexandru Arşinel.