Toate cele peste 450.000 de piese care stăteau împachetate în Palatul Baroc au fost mutate în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române.

Ultimul obiect mutat a fost o barcă de secol XI care a fost scoasă pe geamul Palatului Baroc în cadrul unei operaţiuni complexe. Cu o lungime de 11,5 metri, barca a fost descoperită în albia Crişului Alb, în judeţul Arad, şi este făcută din trunchiul unui copac.

Patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor este format din 458.530 piese de muzeu. Acestea au fost mutate de o companie specializată în domeniu, mai precis Trans Globus Art Service din Bucureşti.

"Firma a lucrat perfect, nu am avut niciun accident cu vreo piesă de patrimoniu", a precizat pentru BIHOREANUL Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Contractul, în valoare de 1,33 milioane lei, s-a semnat în urma unor negocieri directe, după ce primele două proceduri de licitaţie pentru aceste servicii, desfăşurate prin SEAP, au eşuat.

Deocamdată, obiectele nu au fost despachetate în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor întrucât noua clădire din strada Armatei Române nu are încă mobilier special de expoziţie, urmând să-l achiziţioneze în cadrul unor proiecte pe fonduri nerambursabile.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, din luna august instituţia nu va mai plăti chirie Episcopiei Romano Catolice pentru găzduirea muzeului în Palatul Baroc.