Liviu Rusu, angajat al Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iaşi a lucrat pe autocar pentru diferite firme de turism, ajungând astfel şi în Italia. De curând, el a aflat că este dator vândut statului italian şi că a fost trimis în judecată pentru datorii de aproximativ 15 milioane de euro.

Coşmarul ieşeanului a început când a primit un act emis de Tribunalul din Napoli, prin care i s-a comunicat că este dat în judecată în calitate de patron al unei firme din Napoli, în urma neplăţii de taxe şi TVA. "Am rămas înmărmurit când am deschis plicul", zice Rusu.

El susţine că deşi a mers în Italia ca şofer pe autocar nu a făcut niciodată afaceri acolo. Ieşeanul crede că e vorba de o eroare judiciară sau mai rău, de furt de identitate. Asta deoarece, Rusu şi-a pierdut de două ori actele în timpul curselor, dar spune că a luat legătura cu carabinierii le-a declarat pierdute. Bărbatul spune că a primit oferte dubioase de a lucra pe bani grei în Italia. "Mi s-a cerut buletinul şi paşaportul de către un patron de firmă de transport. După o lună mi-a spus că nu-mi poate face acte".

Poliţia ieşeană nu-l poate ajuta, iar Liviu se poate adresa doar Ambasadei Italiei la Bucureşti. "Ieşeanul ar fi trebuit sa fie citat în timpul urmăririi penale. Dacă el nu a fost citat în timpul anchetei, cercetările facute în cazul domniei sale sunt nule de drept", a declarat avocatul ieşean Bogdan Tufeanu.

Bărbatul acuzat că e dator cu 15 milioane de euro e decis să-şi dovedească nevinovăţia şi să dea în judecată statul italian.