La două zile după ce ministrul Mediului Attila Korodi a aruncat "bomba" privind amenda de 33 milioane de euro care ar fi fost aplicată de Comisia Europeană societăţii Electrocentrale Oradea, pentru nerestituirea la termen a unor certificate verzi aferente anului 2012, conducerea CET-ului a emis un prim comunicat oficial, care nu aduce însă nimic nou.

Electrocentrale susţine, "în urma declaraţiilor apărute în presă", că nu a proimit nicio înştiinţare cu privire la amendă, până în prezent, de la niciul dintre "organele abilitate": Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Autoritatea publică centrală pentru Protecţia Mediului sau Administraţia Fondului pentru Mediu.

Potrivit comunicatului, succesiunea întâmplărilor care au dus la dezbaterea de acum este aceasta: "Pentru conformarea anului 2012 la prevederile art. 18/HG 780/2006 (actualizat) până în data de 30 aprilie 2013 societatea trebuia să restituie un număr de 939.802 certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Au fost achiziţionate certificatele etapizat în limita resurselor financiare disponibile. Din lipsa resurselor financiare ultima tranşă de 334.866 certificate a fost achiziţionată prin Bursa Română de Mărfuri (licitaţie electronică) în data de 29 aprilie 2013, au fost transferate certificatele în contul nostru al "Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene" în data de 30 aprilie 2013 dar datorită timpului necesar de verificare a eligibilităţii certificatelor (26 de ore impuse de "Administratorul Naţional al Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene") acestea au fost restituite în prima zi lucrătoare a "Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene", în data de 2 mai 2013".

Conducerea societăţii orădene nu spune nimic despre asumarea vreunei responsabilităţi cu privire la gestionarea situaţiei, dar lasă de înţeles că amenda nu va produce consecinţe, măcar şi datorită faptului că Electrocentrale Oradea se află în insolvenţă, creditorii s-au înscris deja la masa credală, şi oricum nici aceştia nu vor avea cum să se îndestuleze din averea incertă a firmei.

"În situaţia în care va apărea o obligaţie de plată a SC Electrocentrale Oradea SA ea va fi tratată conform situaţiei actuale a societăţii şi legislaţiei în vigoare fără afectarea cetăţenilor Municipiului Oradea", încheie comunicatul citat.

Citiţi pe această temă şi articolul "Ştire-şoc dată de ministrul Mediului: Electrocentrale Oradea a fost penalizată cu 33 milioane euro!"