Primarul Ilie Bolojan a fost ales, vineri, în funcţia de secretar general al PNL, devenind astfel numărul 2 în Partidul Naţional Liberal, după preşedinte.

Decizia a fost luată de Consiliul Naţional al PNL, într-o întrunire la care au luat parte peste 700 de delegaţi, presa centrală notând că Bolojan a fost votat în această funcţie "cu o majoritate covârşitoare". 

Potrivit HotNews.ro, înainte de alegeri, primarul Oradiei a susţinut "un discurs la obiect şi fără menajamente privind direcţiile pe care trebuie să le urmeze partidele în vederea alegerilor", afirmând că, acolo unde nu se pot găsi candidaţi buni, trebuie aduşi specialişti din afara partidelor.

Totodată, Bolojan le-a atras atenţia celor din filiala PNL Bucureşti că au făcut greşeli, iar miza la Primaria Capitalei este uriaşă.

Numele primarului de Oradea pentru această funcţie a fost vehiculat încă de săptămâna trecută. 

Citiţi integral discursul primarului de Oradea, aşa cum a fost el redat de HotNews.ro:  

"Vreau sa va multumesc pentru votul dvs. Este o mare onoare pentru mine si o mare responsabilitate. Le multumesc celor doi copresedintii, pentru ca au avut increderea sa ma numeasca secretar general, desi nu intotdeauna am gandit la fel. La Oradea, succesul meu a fost in fapt succesul unei echipe pe care m-am bazat. Este imposibil ca un om sau doi sa dea rezultate daca nu au o echipa puternica langa ei. 

Am ajuns in aceasta pozitie intr-un perioada dificila. Lumea politica din care facem parte este intr-un punct destul de jos, situatie in care am primit niste lectii din care trebuie sa invatam. 
Avem o incredere scazuta in ochii populatiei, fata de perioada in care eu am ajuns in adminstratie, in 2005 era o onoare sa fii primar sau prefect. Astazi nu mai este.

Aveam o cota de incredere, mi-aduc aminte, in alianta DA care ne permitea in primii ani sa fim foarte eficienti. Si domnul Blaga isi aduce aminte de echipa de atunci. Dupa aceea, treptat treptat, alianta nu a mai functionat. 

Una dintre obligatiile noastre este sa recastigam increderea in politica, inclusiv in PNL. Este absolut necesara, pentru a avea autoritatea de a guverna bine. Nici o tara nu se dezvolta si nu prospera fara o buna guvernare. Fara incredere ajungi la situatia pe care o avem astazi in multe ministere - nimeni nu mai asculta de nimeni, nu se mai face nimic.
 
Va propun sa urmarim trei directii in perioada urmatoare. Primul test mare sunt alegerile locale. Nu putem spera la alegeri parlamentare castigatoare daca nu castigam alegerile locale. Si va rog sa va selectati cat mai repede candidatii. 

Trebuie sa ne selectam cei mai buni candidati, conteaza mai putin de unde provin - din fostul PDL sau din fostul PNL. Daca nu ii avem in interior, pentru ca nu este foarte usor sa gasim candidati foarte buni in toate localitatile, trebuie sa ii aducem din exteriorul partidului. 

O alta chestiune importanta este aceea de a face fuziunea cat mai repede la nivel local. Candidatii nostri au nevoie de echipe puternice, care sa le genereze majoritati in consilii. Gruparile fracturate nu genereaza echipe puternice si rezultate maxime. Si propunerea care a devenit astazi decizie - ca cei care candideaza la primari sa devina presedinti interimari in organizatiile lor, unici, este foarte buna. 

Nu in ultimul rand, trebuie sa modernizam in continuare partidul nostru. Nu cred ca trebuie sa cadem prada unor chestiuni de conjunctura, trebuie sa ne bazam pe oamenii nostri experimentati care au dat rezultate in posturile pe care le-au ocupat in administratia locala si centrala si, da, trebuie sa deschidem partidul, sa aducem oameni noi si sa facem un mix de oferta care intr-adevar sa ne faca credibili. 

In ceea ce ma priveste, vreau sa va asigur de inca cateva lucruri. Nu am venit sa pun pe nimeni la treaba, am venit sa muncim impreuna pentru binele acestui partid, de dimineata pana seara, pentru ca altfel nu avem sansa sa castigam aceasta competitie dura. 

Nu ma pricep la toate. Prin urmare, am nevoie de ajutorul dvs si al echipei de al secretariatul general. Nu sunt adeptul mutarilor in plic. Cei care sunt in bataia vantului trebuie sa ia deciziile. Acestia sunteti dvs si liderii partidului. 

Si o ultima observatie legata de organizatia de Bucuresti: stimati colegi din Capitala, de ceea ce faceti dvs. depinde Romania. Sa nu uitam ca Bucurestiul genereaza 25% din bugetul Romaniei. Inca 15% in judetul Ilfov. O astfel de structura mamut prost administrata ne trage inapoi. Asta este miza dvs. 
Parerea mea este ca ati facut foarte multe greseli in acesti ani. Eu mi-as fi dorit sa il vad pe primarul general al Capitalei aici, undeva in stanga sau in dreapta. Stand in Oradea, eu nu il cunosc, poate dvs il stiti mai bine. Dar are o miza majora. 

Actualul primar interimar sa isi poarte crucea 6 luni la primaria Capitalei. Nu e o gluma asta. Ati tras cateva cartuse in aer, nu mai ratati altele! Pentru ca de ceea ce faceti dvs depindem cu totii. Eu va asigur de toata disponibilitatea mea, dar haideti sa facem si in Bucuresti ce trebuie, pentru ca sunteti motorul economic al Romaniei si tara asta merita mai mult.

Oameni noi, reguli noi

Până vineri, funcţia de secretar general a fost deţinută de la momentul fuziunii, de cei doi secretari generali ai vechilor partide PDL şi PNL, Gheorghe Flutur, respectiv Marian Petrache. În urma unificării funcţiei, cei doi au devenit prim-vicepreşedinţi PNL.

Agenţia de ştiri Mediafax precizează şi că liberalii reuniţi la Consiliul Naţional au votat, de asemenea, şi preluarea preşedinţiei interimare a organizaţiei PNL Bucureşti de către Cătălin Predoiu, renunţându-se astfel la conducerea bicefală care fusese asigurată de Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu.

Ca parte a strategiei de accelerare a fuziunii interne, participaţii la Consiliu au votat şi hotărârea conform căreia candidaţii înscrişi în cursa pentru primăriile din teritoriu să fie numiţi preşedinţi unici ai organizaţiilor de partid respective.

Liberalii au votat vineri şi criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, care vor trebui respectate de toţi candidaţii. Criteriile vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.