Reprezentanții guvernelor UE au votat joi, în cadrul Consiliului JAI, pe tema primirii Croației, României și Bulgariei în Spațiul Schengen, după dezbateri intense, potrivit presei centrale. România și Bulgaria nu au fost primite în Spațiul Schengen, din cauză că Austria și Olanda au votat împotriva acestei propuneri, iar pentru o astfel de decizie este nevoie de unanimitate.

Votul pentru Croația s-a dat separat, aderarea acestei țări fiind acceptată de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit Europa Liberă, care citează surse guvernamentale, Olanda și-a motivat votul prin faptul că nu este de acord cu intrarea Bulgariei în Schengen, cele două fiind cuplate în prima variantă de vot.

În cadrul dezbaterilor de joi din Consiliul JAI, potrivit presei internaționale, Germania ar fi amenințat că se va opune aderării Croației, dacă Austria nu acceptă să fie primită România în Schengen.

După încheierea ședinței JAI, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că îi urează „bun venit” Croației în Spațiul Schengen, dar și-a transmis părerile de rău cu privire la votul negativ primit de România și Bulgaria. Ea le-a transmis românilor și bulgarilor că meritau să facă parte din Schengen.

La votul „la pachet” pentru acceptarea României și Bulgariei au fost 26 de voturi „pentru” și două „împotrivă”. Potrivit Digi24.ro, reprezentantul Olandei a notat în minuta ședinței JAI că se împotrivește doar aderării Bulgariei și că, din păcate, pentru cele două țări (România și Bulgaria) se votează „la pachet”.

Amintim că atât cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cât și ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, au declarat în repetate rânduri în ultimele zile că se opun primirii României și Bulgariei în Spațiul Schengen, dar nu și primirii Croației. Cei doi susțin că ar fi probleme în ceea ce privește migrația ilegală și controalele la frontierele din cele două țări. 

În replică, premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat că datele, inclusiv cele de la Frontex, arată că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. „Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă: aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat prim-ministrul. 

De altfel, presa centrală din România scrie că, miercuri seara, Ciucă l-ar fi sunat pe cancelarul Austriei, pentru a-i cere să-și schimbe poziția în ceea ce privește aderarea țării noastre. După cum s-a văzut, joi, însă, demersul nu a avut succes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!