Ministerul Educației a afișat, marți, notele inițiale la examenul de titularizare, unde 44,3% dintre candidații bihoreni au luat note peste 7, astfel că pot aspira la un post de titular în învățământ.

Printre absolvenții de facultate din această vară, rata de succes este mai mică: 35,4%.

240 de candidați sub 5

Datele publicate de Ministerul Educației, din cei 1.181 de candidați din Bihor, 523 au note între 7 și 9,99, iar 456 au note între 5 și 6,99. Aceștia din urmă nu pot fi titulari în învățământ, însă pot deveni profesori suplinitori.

Pentru a obţine statutul de titular, adică angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau inspecţia specială la clasă. Pentru angajarea pe perioadă determinată, adică suplinire, viitorii dascăli trebuie să obţină minimum nota 5.

În schimb, 240 de candidați din Bihor au note între 1 și 4,99, ceea ce înseamnă că nu pot ocupa nici măcar fracțiuni de catedre sau posturi temporare.

Profi de 10

În Bihor, doi candidați au luat nota maximă 10. Este vorba de Iulia Heciu, care a susținut proba la pedagogie preșcolară în limba română, și Tudor Luca, candidat care a dat examenul la religie penticostală.

La nivel național, rata de promovare la titularizare, înainte de contestații, este de 41,9%, iar 74 de candidați au nota 10.

Contestațiile pot fi depuse marți la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice, până la ora 21, respectiv miercuri, 24 iulie, până la ora 12.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!