Concursul "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în Munţii Apuseni", lansat în luna mai de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" a ajuns săptămâna aceasta la final. Juriul format din Claudiu Szabo, Marton Venczel, Alin Moş, Sofalvi Ştefan şi Andrei Posmoşanu a ales pe 25 octombrie cele mai bune fotografii ale Munţilor Apuseni.

La secţiunea "Floră", orădeanul Lazar Tibor a urcat pe prima poziţie cu lucrarea "Timeless", locul al doilea l-a ocupat Dan Horia Tăuţan din Cluj-Napoca pentru fotografia "Câmp de luptă", iar poziţia a treia a fost ocupată de fotograful Urak Istvan din judeţul Covasna, cu lucrarea "Dryopteris filix-mas".

Acesta din urmă a câştigat, însă, locul I la categoria "Faună" cu fotografia intitulată "Coenonympha glycerion", locul al doilea şi al treilea revenindu-i lui Horia Dan Tăuţan, pentru fotografiile "La punct fix" şi "Curioasa".

Urak Istvan din Căpeni, Covasna a fost ales de juriul de la Oradea şi în fruntea clasamentului categoriei "Macro" pentru fotografia "Perle". Acesta a fost urmat în clasament de Bogdan Pop-Cîmpean din Cluj-Napoca, cu lucrarea "Vânătorul" şi de Ioan-Mircea Brânda din Beiuş care a urcat pe podium cu fotografia "Hungry eyes".

Primele trei lucrări câştigătoare ale fiecărei secţiuni vor fi premiate în bani. Locul I va primi 500 de lei, locul II, 300 de lei, iar locul III, 200 de lei. Premiile vor fi oferite de către Petrom, sponsorul concursului.

În plus, fotografiile câştigătoare, dar şi cele finaliste vor fi vernisate pe 5 noiembrie de la ora 18 în Sala de Expoziţii a Muzeului Memorial "Aurel Lazăr". Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 5 noiembrie - 5 decembrie.

Concursul pentru a găsi cele mai frumoase fotografii făcute în Munţii Apuseni a fost organizat de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", în parteneriat cu Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.