Restaurantele şi cafenelele s-au redeschis în interior de marţi, cu respectarea unor reguli de distanţare şi protecţie, conform hotărârii adoptate de Guvern. Clienţii vor avea voie să stea şase la o masă şi le va fi interzis să mănânce şi să bea la bar, iar gazdele vor crea culoare unice pentru circulaţia persoanelor. 

Cel mult 6 

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, la o masă în restaurant pot sta cel mult şase persoane, excepţie făcând membrii aceleiaşi familii, iar aşezarea se va face pe principiul "o masă ocupată, una liberă". Regula cu privire la respectarea de 2 metri între mese rămâne valabilă în cazul spaţiului amenajat în exterior, pe terase. 

"Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire într-un registru", se arată în comunicat. De la regulă vor fi exceptate personale care au fost cazate la hotelul sau pensiunea cu restaurant.

Intrarea în local se face pe baza unui "triaj observaţional", iar persoanele cu semne vizibile de afecţiune respiratorie nu vor fi primite. Dacă se poate, vor fi organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor (cum ar fi înspre şi dinspre toaletă), iar meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta. "Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă", se arată în comunicat.

Clienţii vor fi obligaţi să poarte mască dacă se vor deplasa în zonele comune ale localului, cum ar fi toaletele.

Consumarea de produse în picioare este interzisă, iar clienţii nu vor putea mânca sau bea la bar. În plus, este interzis dansul în restaurante, pentru a reduce interacţiunea între persoane.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă.

Mai mulţi la evenimente

În interior gazdele sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor atât la intrare, cât şi pe mese şi în grupurile sanitare substanţe biocide pentru dezinfectarea mâinilor, iar în locurile unde se face plata se va instala un panou de plexiglas.

"În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică", se mai arată în comunicat.

Personalul îşi va dezinfecta mâinile înainte de servire, iar purtarea măştii este obligatorie. De asemenea, angajaţii vor înştiinţa clienţii cu privire la regulile de dezinfectare şi distanţare, precum şi la necesitatea limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

După plecarea clienţilor, fiecare masă va fi dezinfectată.

Trebuie precizat şi că, tot începând de marţi, la evenimentele private organizate în interiorul unui local vor putea participa 50 de persoane, iar în exterior, 100 de persoane.