Potrivit unui comunicat trimis miercuri de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, marţi, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie au fost internate trei persoane din Suplacu de Barcău cu simptome de greaţă, vărsături, febră, diaree şi ameţeli.

În urma anchetei epidemiologice iniţiate de o echipă a DSVSA, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, s-a descoperit că, la apariţia primelor simptome, pacienţii consumaseră cremeş, doboş, îngheţată şi pogăci cu jumări în Ungaria. Inspectorii au anunţat prin sistemul rapid de alertă Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, cerându-le să anunţe la rândul lor autoritatea competentă din Ungaria.

În zilele următoare, DSP Bihor va supune unor analize probele colectate de la pacienţi, care vor releva cauza exactă a toxiinfecţiei.

Tot pe 1 iunie, la Spitalul de Pneumoftiziologie, secţia de Infecţioase, s-a prezentat o femeie din Suplacu de Barcău, care prezenta simptome de enterocolită. Pacienta consumase legume, ouă şi caş, cumpărate din piaţa agroalimentară din localitate, care nu este autorizată.

Inspectorii DSVSA suspectează că alimentul care a provocat toxiinfecţia este caşul de oaie, provenit dintr-o gospodărie privată din Sălaj, dar cauza toxiinfecţiei femeii va fi stabilită în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare, care efectuează o analiză asupra caşului consumat de aceasta. În plus, şi instituţia omoloagă din Sălaj va desfăşura propria anchetă.

"În urma ultimelor informaţii, starea pacienţilor se ameliorează, aceştia răspunzând pozitiv la terapia recomandată, dar vor mai rămâne sub supraveghere medicală încă câteva zile", se arată în comunicatul DSVSA.

Cazul vine la o săptămână după ce 11 orădeni au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat prăjitură de casă făcută cu ouă infectate cu Salmonella. Printre ele se afla şi Patricia, fetiţa de 5 ani, care a murit luni, 24 mai, în urma unor complicaţii, la secţia de boli infecţioase a Spitalului TBC.

DSVSA îi sfătuieşte pe toţi bihorenii să nu consume alimente cumpărate din zone sau de la persoane neautorizate, reprezentanţii DSVSA avertizează că în special în sezonul de vară, consumul unor alimente precum lapte, ouă şi alte produse lactate, cumpărate din locuri neautorizate, le poate afecta grav starea sănătăţii.