Inspirați de exemplul primarului orădean Ilie Bolojan, edilul din Aleșd, Ioan Todoca, și consilierii liberali din oraș au anunțat că își donează o parte din venituri spitalului din localitate, pentru achiziționarea de echipamente de protecție, informează alesdonline.ro.

Informația privind inițiativa lui Bolojan a fost făcută publică luni, în premieră, de BIHOREANUL, care arăta că primarul din Oradea și-a donat 30% din salariu pentru achiziția de aparatură și kituri de testare pentru spitalele orădene în contextul pandemiei de Covid-19 și și-a îndemnat viceprimarii și directorii din subordine să facă la fel.

Primarul PNL de Aleșd, Ioan Todoca și consilierii locali PNL au anunțat că se alătură demersului președintelui PNL Bihor și vor dona 1/3 din salariul de primar respectiv 1/3 din indemnizațiile de consilieri, pentru cumpărarea de echipamente de protecție pentru personalul medical expus riscului de infectare cu COVID-19 din cadrul Spitalului orășenesc din Aleșd.

“Ne-am alăturat împreună cu consilierii PNL inițiativei domnului Ilie Bolojan. Aștept să se alăture și alte persoane: directori, șefi de servicii și de birouri din cadrul Primăriei Aleșd și ai instituțiilor subordonate Primăriei. Încurajez pe toți cei care pot să ajute, să contribuie la sprijinirea sistemului de sănătate. Medicii și personalul medical fac eforturi uriașe pentru a trata și salva fiecare viață, expunându-se personal pentru binele nostru. Imaginați-vă că o persoană dragă vouă ar putea fi în această situație”, a declarat primarul Todoca site-ului din Aleșd.

Potrivit alesdonline.ro, managerul Spitalului Orășenesc din Aleșd, Florin Creț, şi medicul școlar Szabo Alina s-au alăturat inițiativei.

După cum se știe, din cauza neglijenței și a nerespectării procedurilor, Spitalul Orășenesc din Aleșd a fost scena unui grav accident epidemiologic, soldat cu infectarea a 6 pacienți, decesul unuia și închiderea secției de pneumologie pentru carantinare.

Pe data de 26 martie, personalul medical a internat un bărbat din Bulz în vârstă de 70 de ani care nu le-a spus cadrelor că a intrat în contact cu o persoană revenită dintr-o zonă roşie, iar două zile mai târziu a fost confirmat confirmat cu Covid-19, timp în care a infectat și alți pacienți. Bătrânul din Bulz a fost transferat ulterior la Spitalul Municipal din Oradea, unde a încetat din viaţă în 5 aprilie.

Conform DSP Bihor, în urma accidentului epidemiologic de la Aleşd s-au recoltat probe biologice de la 35 de persoane, atât din rândul cadrelor medico-sanitare (de la Ambulanţă, camera de gardă şi cadre de la Secţia de Pneumologie), cât şi de la „4 contacţi de salon şi 4 contacţi familiali” ai pacientului din Bulz. 6 pacieni au fost declarați pozitivi și transferați la Oradea, în timp ce pentru cadrele medicale testate rezultatele au fost negative.