La două luni după ce lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai a secat, apoi a îngheţat, compromiţând atât existenţa nuferilor, cât şi celorlalte specii protejate de aici, unicat în Europa, custozii de la Muzeul Ţării Crişurilor au instalat în rezervaţie o miră hidrologică pentru monitorizarea nivelului apei. Măsura, propusă de Muzeu şi agreată de Ministerul Mediului, a fost pusă în practică marţi, fiind un prim pas pentru o monitorizare mai atentă a nivelului apei din principalul lac al ariei protejate.

"După montarea mirei hidrologice, am finalizat măsuratorile topografice de detaliu în Ochiul Mare. Urmează să începem zilele acestea măsurătorile topografice de cotă, pe Pârâul Peţea şi în punctele de interes din Băile 1 Mai şi Felix", a declarat pentru BIHOREANUL muzeograful Radu Huza, custode al rezervaţiei cu nuferi termali.

Instalarea unei mire hidrologice a fost propusă de Muzeu atât Prefecturii Bihor, în cadrul discuţiilor din ianuarie pe marginea problemei dezastrului ecologic care a compromis rezervaţie naturală, cât şi Ministerului Mediului, la începutul acestei luni.

Agreată de autorităţi, propunerea a fost pusă în practică marţi. Aceasta este doar prima dintr-un set de măsuri ce vizează o monitorizare mult mai eficientă a fluctuaţiilor de nivel ale apei din Ochiul Mare, principalul lac al rezervaţiei. "După măsurătorile topografice, se vor stabili locaţiile din rezervaţie în care vor fi montaţi senzori de alertă la fluctuaţii ale nivelului apei din lacul Ochiul Mare", mai zice Radu Huza.

La solicitarea Ministerului, montarea senzorilor se va face sub suprevegherea profesorului Iancu Orăşanu, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în geologie din România, vechi colaborator al Muzeului pe problema rezervaţiei din 1 Mai, care va fi prezent săptămâna viitoare la Oradea.

Lacul Ochiul Mare este singurul din rezervaţie unde, de peste 100.000 de ani, trei specii unicat în Europa se dezvoltau în mediu natural în apele termal - nuferii termali, melcul relict şi roşioara lui Racoviţă. Pentru prima oară în existenţa sa, lacul a secat aproape complet, apoi a îngheţat, în 7-9 decembrie 2012, după ce izvoarele sale subterane s-au oprit.

Naturaliştii Muzeului sunt convinşi că temperaturile extreme au pus astfel în pericol de moarte cele trei speciile protejate, obişnuite să trăiască în ape a căror temperatură era mereu de peste 18 °C. Dezastrul din decembrie 2012 survine unei alte scăderi drastice a temperaturii apei din rezervaţie, care s-a produs cu exact un an înainte, însă atunci autorităţile nu au intervenit deloc.

La acest moment, Ochiul Mare este alimentat artificial cu apă geotermală dintr-un foraj din apropriere, iar problema salvării a ceea ce se mai poate din rezervaţie se află pe ordinea de priorităţi a Ministerului Mediului. Deocamdată, însă, în afară de monitorizarea nivelului şi temperaturii apei din lac nu s-au conturat alte soluţii de refacere a microclimatului termal natural.