Şase hectare de culoare şi parfum viu ar fi transformat o zonă a Oradiei într-un colţ de rai. Sute de soiuri de trandafiri, în mii de exemplare, aranjate într-un fel unic în lume. Asta urma să ofere orădenilor, da rşi turiştilor străini, ambiţiosul proiect de amenajare a unui parc al rozelor în zona Salca, lângă Lotus Center...

Proiectul a eşuat însă din faşă. Iniţiativa era una îndrăzneaţă şi tocmai vastitatea proiectului i-a făcut pe edili să renunţe, astfel că în locul unui rozariu uriaş şi complex oraşul va avea un simplu parc de trandafiri, cu nimic deosebit de oricare altul. Avantajul celei de-a doua variante este, totuşi, că va costa mult mai puţin...

Inspiraţie de departe

Proiectul parcului rozelor a fost prezentat public de primarul Ilie Bolojan la începutul acestui an. Într-o conferinţă de presă desfăşurată pe teren în zona Salca, între complexul Lotus Center şi pârâul Peţa, edilul a menţionat că, pe lângă parcul ce poartă numele zonei, pe o porţiune de aproape 6 hectare se va face şi unul de trandafiri. "Va fi amenajat în anii următori după modelul unuia din Australia", spunea Bolojan.

12 ioan belicciu.jpgPrimarul se baza pe un studiu de fezabilitate realizat încă de anul trecut de cunoscutul cultivator de trandafiri bihorean Ioan Belicciu (foto). La solicitarea Primăriei, bătrânul inginer concepuse un proievt a ceea ce s-ar putea face pe amplasamentul menţionat, alegând ca model Parcul Victoria State Rose Garden din Werribee, Australia, parc vizitat de Belicciu.

Mai ceva ca-n Australia

Omul d  afaceri a fost mai mult decât bucuros să se implice în acest proiect. "Când am văzut terenul, cu toate că arăta ca o groapă de gunoi, am avut revelaţia că acest teren a fost lăsat de Dumnezeu ca omul să creeze acolo un colţ de rai", spunea inginerul la începutul anului.

Potrivit studiului său, rozariul orădean urma să ocupe o suprafaţă dublă faţă de prototipul australian (5,76 hectare, faţă de 2,42 hectare), să aibă soiuri mai variate (975 faţă de 580) şi exemplare mai multe  (8.450 faţă de 5.000). În viziunea lui Belicciu, parcul orădean ar fi avut clădiri de expoziţie pentru cele mai importante soiuri, centre de cercetare pentru cultura de trandafiri in vitro, pentru uleiul de trandafiri şi pentru producţia de trandafiri "de florărie", precum şi un lac şi un turn de observaţie. Forma parcului urma să fie a unui trandafir cu cinci petale, la fel ca în Australia.

Belicciu a obţinut şi acordul reprezentanţilor rozariului australian. "Le-am arătat planul general al proiectului şi au fost impresionaţi", spune inginerul. Practic, totul era pregătit pentru elaborarea amplului proiect.

Ca nuca-n perete

Inginerul a predat Primăriei studiul de fezabilitate în septembrie 2010, dar ulterior a aflat că municipalitatea vrea să amenajeze şi Parcul Salca lângă parcul rozelor, ceea ce l-a nemulţumit aproape până la indignare. "Cele două proiecte se resping şi se încalecă. Rozariul, dacă nu se execută exact după proiect, mai bine nu se face!", i-a impus Belicciu primarului, într-o scrisoare prin care încerca să-l convingă să modifice proiectul Parcului Salca.

În opinia sa, problema era că ambele parcuri aveau prevăzute lacuri de agrement, dar cu arhitecturi diferite, că Parcul Salca "tăia" din perimetrul pus la dispoziţie rozariului şi că avea, la rându-i, un perimetru cu trandafiri pe care îl consideră inutil dacă în preajma lui urma să fie realizat parcul rozelor. Când a aflat că proiectul Parcului Salca era bătut în cuie, Belicciu s-a gândit chiar să renunţe de tot la propunerea sa privind parcul de trandafiri.

Prea scump

12 Marcel Bolos.jpgÎntre timp, însă, şi Primăria a decis să renunţe la varianta prezentată în studiul de fezabilitate al lui Belicciu, pentru a face un parc mai mic şi mai ieftin. "Am fost nevoiţi să reconfigurăm structura parcului", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei. Rozariul, explică el, urma să fie construit pe bani europeni, deci nu costurile de realizare ar fi fost problema, ci cele de întreţinere ulterioară.

Directorul spune că s-a păstrat conceptul de parc de trandafiri, în care vor fi prezentate diferite soiuri, însă semnificativ mai puţine la număr decât prevedea proiectul lui Belicciu. Totodată, Primăria nu-şi mai pune problema construcţiei laboratoarelor de cercetare. Parcul va avea însă un restaurant, ca să încaseze banii din care să fie suportate costurile de întreţinere.

Alt parc, alt specialist

"Dacă noi am şti că rozariul în forma sa iniţială ar atrage un milion de turişti anual, l-am realiza. Dar cine îşi asumă costurile de întreţinere şi riscul să nu atragă venituri?", spune Boloş. Şeful DMPFI crede că mai bine se folosesc banii pe care Primăria i-ar da pentru rozariu în dezvoltarea industriei oraşului şi în crearea de noi locuri de muncă. Căci, fără acestea, şi parcul rozelor ar fi doar un fel de tichie de mărgăritar...

Cum singura convenţie între Primărie şi Belicciu a fost realizarea studiului de fezabilitate, care s-a încheiat, Boloş spune că proiectul pentru parcul de trandafiri îl va realiza un specialist în arhitectură. "Domnul Belicciu, dacă va fi interesat, va putea colabora", spune directorul.

Cel mai probabil, proiectul pentru noul parc de roze va fi depus pentru a primi finanţare europeană în toamnă. Deocamdată, nimeni nu poate da mai multe detalii despre cum va arăta, pentru că nimic nu a fost pus pe hârtie. Cert e că orădenii vor avea, totuşi, încă un colţ de oraş cu verdeaţă. Chiar dacă va fi unul mai modest, fără spectaculozitate şi fără a scoate oraşul în evidenţă...


BANI PENTRU SALCA
Parc de 3 hectare

Parcul Salca va fi cel mai mare din Nufărul. Delimitat de Lotus Center, biserica ortodoxă din bulevardul Cantemir şi pârâul Peţa, parcul este în prezent doar o zonă mlăştinoasă pe care cresc buruieni. "Urmează să semnăm contractul de finanţare", precizează Marcel Boloş, şeful Direcţiei din Primărie care a atras fonduri de la Ministerul Mediului pentru realizarea proiectului.

Întins pe 34.140 de metri pătraţi, Parcul Salca va avea un lac de peste 5.000 de metri pătraţi, înfrumuseţat cu nuferi şi bambuşi. În rest, vor fi amenajate alei şi zone gazonate, cu locuri de odihnă, fântâni arteziene şi foişoare. Costul total al parcului este de 650.000 de euro, din care Primăria va suporta doar 27%.