Clubul Rotaract a organizat sâmbătă seara stingerea luminilor timp de o oră, ca gest simbolic pentru a promova economia de energie. Cea de-a patra ediţie a "Earth Hour", organizată în Oradea s-a ţinut în faţa Primăriei, instituţie care a stins luminile la 20.30, lăsându-i pe cei aproximativ 100 de tineri orădeni veniţi să marcheze evenimentul doar la lumina lumânărilor.

Chiar dacă mulţimea nu s-a putut aduna în faţa Teatrului de Stat din principa lucrărilor din faţa clădirii, şi instituţia de cultură s-a alăturat iniţiativei şi a rămas în beznă, timp de o oră. "Earth Hour e un eveniment simbolic, care se organizează în toată lumea. În marile oraşe se stinge lumina timp de o oră, de la 20.30 la 21.30 pentru a se atrage atenţia asupra consumului de energie şi pentru a-i îndemna pe oameni ca în fiecare zi a anului să poată respecta resursele pământului şi să le protejeze. Pentru ele suntem cu toţii responsabili", a spus Ştefan Şerban, unul dintre organizatori.

În ciuda faptului că vântul puternic a stins rapid lumânările din faţa Primăriei, tinerii şi chiar şi copiii veniţi la "Earth Hour" au rămas să asculte melodiile cântate de formaţia de muzică medievală Ad-Hoc, iar apoi câţiva s-au încumetat la câteva jocuri "cercetăşeşti", iniţiate de grupul filialei din Oradea a Cercetaşilor României.

"Pentru mine acest eveniment este un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă cu consumul de energie, mai ales în România. Oamenii trebuie să vadă dacă pot trăi măcar o oră doar cu lumină naturală", a spus şi Sânziana Râşca, reprezentanta consiliului director al Cercetaşilor României de la Bucureşti.

Din partea Gărzii de Mediu sau a altor instituţii sau ONG-uri de protejare a mediului nu s-a prezentat nimeni la eveniment.