Deşi sunt în sesiune, studenţii orădeni şi-au făcut timp, luni, să treacă pe la secţia de vot amenajată în Biblioteca din campus.

Tinerii trebuie să-şi voteze cei 19 reprezentanţi în Senatul universitar. Primul tur de scrutin, care a avut loc miercurea trecută, a fost invalidat din lipsă de cvorum. Atunci, de-a lungul întregii zile, abia 310 studenţi au fost să voteze.

La cel de-al doilea tur, condiţia cvorumului nu mai este obligatorie. Totuşi, tinerii s-au mobilizat mai bine, iar în patru ore de vot peste 300 şi-au exercitat acest drept.

Pentru cele 19 locuri dedicate studenţilor în Senat s-au înscris 45 de candidaţi. O parte dintre aceştia s-au coalizat în două grupuri distincte, care se promovează fiecare cu un program comun.

Unul dintre grupuri, intitulat "#Democraţie în UO", cuprinde 12 tineri, majoritatea reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti, unii chiar foşti senatori. Programul lor conţine 10 revendicări: consultarea permanentă a studenţilor în luarea tuturor deciziilor, informare publică despre deciziile luate la nivelul Senatului şi al Consiliului de Administraţie prin toate căile de comunicare, în special pe cele online, transparenţă în distribuirea locurilor în cămine şi eficientizarea acestui demers printr-un sistem informatizat, dar şi creşterea numărului de burse şi creşterea ponderii de burse sociale de la 20% la 30% din totalul burselor.

Cel de-al doilea grup format din studenţi şi promovat cu sloganul "Vocea TA în Senatul UO" a adunat alţi 18 studenţi, care au anunţat că vor milita pentru accesul studenţilor la mediul socio-economic, activităţi culturale şi de divertisment accesibile financiar, dotări pentru cămine şi dinamizarea vieţii studenţeşti.

Votul tinerilor pentru Senat este urmărit atent şi de cadrele didactice ale Universităţii. Asta pentru că, alături de reprezentanţii din consiliile facultăţilor, aceştia vor avea dreptul să voteze viitorul rector al Universităţii din Oradea.