Preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică, Mihai Togor, a acuzat vineri Primăria şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri că au făcut lucrări inutile la amenajarea malului Crişului Repede şi că încalcă avizele date în acest sens.

Togor a făcut referire la lucrările ce se fac acum pe malul Crişului între fostul Centrul de Calcul şi podul Decebal. "Am constatat cu regret că Administraţia Bazinală de Apă Crişuri execută lucrări în dispreţul avizelor pe care le are", a declarat preşedintele, într-o conferinţă de presă. Numai că acuzele sale par defazate, întrucât vin la aproape două luni de când au început lucrările.

Acuze din birou

Potrivit lui Togor, avizul presupunea doar curăţarea albiei de arbori şi arbuşti care prezintă un pericol, ori în zonă s-ar fi tăiat mai mulţi copaci. Câţi şi care, Togor n-a mai putut spune, pentru că, a recunoscut el, nici n-a fost în zonă să vadă ce şi cum. Totuşi, a declarat vehement că nu este de acord cu lucrările.

"Nici nu era în discuţie să se facă în acest an acel tronson", a spus Togor. Ecologistul a acuzat atât tăierile de arbori, cât şi realizarea unei grinzi de beton pentru susţinere, în execuţie acum pe malul Crişului. "E o tâmpenie să excavezi, apoi să pui grindă de susţinere", a spus ecologistul.

Astfel, CRSE a cerut Administraţiei Naţionale Apele Române să suspende avizul dat pentru aceste lucrări şi să ceară refacerea terenului la stadiul iniţial, o sesizare depusă vineri, adică la mai bine de o lună de la demararea lucrărilor pe acest tronson.

Pasivitate pe toată linia

Întrebat de ce reacţionează atât de târziu, Togor a dat din umeri. "Am dat dovadă de pasivitate, la fel ca orădenii", a motivat ecologistul, ca şi cum nu chiar asta ar fi treaba lui: să reacţioneze.

Preşedintele CRSE a mai spus că din acelaşi motiv n-a sesizat autorităţile naţionale nici când s-au realizat lucrările de amenajare a celorlalte două tronsoane, chit că nici cu acestea nu este de acord. "Promenada nu era necesară, pentru că există una sus. Aceste lucrări sunt forţate, dar probabil trebuiau cheltuiţi aceşti bani", a spus Togor, lăsând să se înţeleagă că politicienii au vrut doar să-şi răsplătească partenerii sau prietenii afacerişti.

Încercând să-şi justifice lipsa de reacţie, Togor a mai amintit că fiecare ecologist face parte şi din ONG-uri care au în supraveghere arii protejate din Bihor, acela fiind job-ul lor principal, aşa că nu le mai rămâne prea mult timp pentru a supraveghea verdele Oradiei.

"Noi nu suntem aici opt ore pe zi să ne ocupăm de problemele de mediu ale oraşului. Sunt instituţii care cu asta trebuie să se ocupe. Noi intervenim când sunt probleme majore, cum e malul Crişului, cum sunt parcările ce se asfaltează în oraş, cum sunt tisele din faţa Teatrului. Dar unde e Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu? Instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba", a spus Togor.

Pasztor: Orădenii decid

Contactat de BIHOREANUL, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor, spune că se aştepta la astfel de acuze. "S-au tăiat plopii perpendiculari pe apă şi trei salcii de care nu puteam lucra. În amonte chiar am deviat promenada, pentru a nu tăia nişte copaci", a declarat Pasztor, care a spus că le poate arăta ecologiştilor şi poze cu zona înainte de a începe lucrările, fotografii pe care le-a făcut tocmai pentru a putea răspunde celor care contestă lucrările.

Cât despre grinda de susţinere, şeful ABA spune că ecologistul Togor are informaţii greşite. "Acolo nu s-a excavat, ci doar s-a pus piatră brută. Acum se toarnă o grindă, la fel cum e pe tronsonul de vizavi de Primărie, pentru susţinerea taluzului, că nu vrem să cadă peste orădeni", a spus Pasztor Sandor.

Legat de acuza că promenada nici n-ar fi fost necesară, şeful ABA a spus că acest lucru îl stabilesc orădenii. "E plin de orădeni pe promenada de lângă Gojdu. Orădenii demonstrează ce trebuie făcut şi ce nu. Noi nu facem promenadă pe ambele părţi ale râului, doar pe unul, tocmai pentru a fi mai eco", a completat directorul.