Tinerii din Oradea au intrat în rând cu lumea, mai precis cu semenii lor care protestează în stradă, pe întreg mapamondul, cerând mai multă preocupare pentru schimbările climatice.

La finalul lunii septembrie, mobilizaţi de eleva Andra Cloştorfeanu şi de studenta Denisa Pantea, peste o sută de orădeni, majoritatea liceeni, au cerut autorităţilor şi cetăţenilor să ia măsuri împotriva poluării. Convinse că această problemă are nevoie de soluţii urgente, cele două tinere sunt decise să continue lupta...

Protestele care unesc

adolescenta suedeză Greta Thunberg, ecologistăProtestele ecologiste ale tinerilor din întreaga lume au fost inspirate de adolescenta suedeză Greta Thunberg (foto), care anul trecut a protestat în faţa Parlamentului din Stockholm săptămâni la rând, cerând măsuri pentru stoparea încălzirii globale. Manifestul ei a declanşat o mişcare globală, "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), care presupune că, de aproape un an, în zilele de vineri, elevii şi studenţii din sute de oraşe ale lumii protestează în stradă.

Andra Cloştorfeanu (18 ani) şi Denisa Pantea (23 de ani) s-au cunoscut datorită acestei mişcări. La jumătatea lunii septembrie, Denisa şi câţiva prieteni au afişat pe strada Republicii pancarte cu mesaje ecologiste, într-un protest spontan. "Eu am trecut întâmplător pe lângă ei şi m-am oferit să mă implic în organizarea de noi acţiuni, pentru că mă preocupă ecologia", explică Andra.

Ecologiste convinse

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cu ambiţii să urmeze o facultate în străinătate, Andra are un program de teme şi lecţii destul de aglomerat, dar vrea să-şi facă timp şi pentru a promova ecologia în Oradea. "Oamenii trebuie să conştientizeze problema schimbărilor climatice, care nu este destul de mediatizată", spune adolescenta, mâhnită că nici în şcoli nu se discută despre această temă. La fel, elevii nu află nici despre poluarea cu plastic, o altă problemă serioasă care o îngrijorează. "Eu încerc să folosesc cât mai puţin plastic, dar e nevoie ca mai mulţi alţi oameni să ia măsuri".

Denisa, masterandă la Psihologie la Universitatea din Oradea, crede la rându-i că nu mai poate sta pe margine. "Întotdeauna am fost preocupată de problemele de mediu şi vreau să pot face mai mult bine planetei", zice ea. Deşi merge cu bicicleta oricât de des poate, chiar dacă are şi carnet de conducere, colectează selectiv deşeurile, nu risipeşte apă ori alte resurse şi se preocupă să lase după ea doar urmele paşilor, Denisa vrea să contribuie şi la informarea orădenilor despre poluare şi problemele climatice. "Obiceiurile şi atitudinile se schimbă foarte greu, dar cred că dacă auzi destul de des un mesaj, vei ajunge să-l înţelegi", spune studenta.

Informarea, pe primul loc

La o săptămână după ce s-au cunoscut, cele două fete şi-au invitat concetăţenii la protest. Pe 27 septembrie, pe strada Republicii, peste o sută de orădeni, cei mai mulţi liceeni, au ieşit în stradă, dar nu ca să petreacă, ci ca să-şi arate indignarea. Li s-au alăturat şi adulţi, mândri de responsabilitatea dovedită de tineri.  

Denisa şi Andra sunt convinse însă că protestele nu sunt suficiente, aşa că au pregătit şi alte manifestări. De pildă, vor să organizeze vizionări de filme documentare pe tema schimbărilor climatice, respectiv o prelegere susţinută de un specialist al domeniului, care să ofere şi răspunsuri la întrebările orădenilor. "Sunt atât de multe studii ştiinţifice care au adus dovezi despre efectele poluării în încălzirea globală, dar încă sunt necunoscute sau neglijate de o masă mare de oameni. Aici trebuie să intervenim", zice şi Andra.

Agenda acţiunilor va fi făcută publică pe grupul de Facebook pe care Andra şi Denisa l-au înfiinţat, "Fridays for Future Oradea", unde orice curios poate adera şi se poate chiar oferi voluntar în organizarea acţiunilor. Totodată, fetele vor să mai organizeze două proteste, unul pe 25 octombrie şi altul pe 1 noiembrie. Până la urmă, nicio revoluţie nu s-a făcut numai cu vorba bună...