Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător e unul în care deşeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligaţie pentru toţi orădenii, iar Primăria şi RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. În caz contrar, riscă să fie puşi la plată.

Patru fracţii

Regulile colectării separate sunt simple: fiecare orădean trebuie să arunce gunoaiele pe care le produce în patru fracţii. 

Deşeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, hârtii, folii, pungi, doze de metal, flacoane ale produselor cosmetice sau de curăţenie etc.) se pot recicla, iar locul lor este în sacul galben sau în pubelele dedicate. Resturile biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, frunze, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea etc.) trebuie aruncate în pubelele de culoare maro.

Alte deşeuri, care nu pot fi nici reciclate, nici descompuse (scutece, absorbante, mucuri de ţigări, măşti medicale etc.), se aruncă în pubelele negre, dedicate fracţiei reziduale. 

Cea de-a patra fracţie este compusă din sticle şi borcane, care trebuie aruncate separat, pentru ca cioburile să nu se piardă între alte deşeuri de ambalaje. La blocuri, Primăria a asigurat pubele de culoare verde pentru sticle, în timp ce orădenii de la case ar trebui să le arunce în containerele verzi din cele 11 platforme modulare răspândite prin oraş.

Rostul separării

Colectarea separată este necesară pentru reducerea cantităţilor de deşeuri care sunt abandonate la groapa de gunoi. Dacă sunt aruncate distinct, resturile reciclabile iau drumul fabricilor de profil şi redevin materii prime.

De asemenea, resturile biodegradabile se valorifică prin transformarea lor în compost. Ele sunt cernute, tocate şi maturate, până când se descompun şi devin un îngrăşământ numai bun pentru ghivecele cu flori, parcuri, grădini. 

Orădenii care nu respectă colectarea separată riscă să plătească pentru asta. Echipa de control formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai Poliţiei Locale, ai RER Vest şi ai firmei Eco Bihor continuă să ia la pas străzile oraşului, iar acolo unde găsesc deşeuri amestecate, aplică sancţiuni sub formă de avertismente sau amenzi. Un "imbold" în plus pentru conformare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!