Universitatea din Oradea şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor au dat startul unui proiect pe fonduri europene menit să îmbunătăţească cunoştinţele geografice ale tinerilor bihoreni despre judeţul lor.

Intitulat pompos "Cluster pentru geografie, patrimoniu şi dezvoltare durabilă în arealul transfrontalier Bihor - Hajdu-Bihar", proiectul a fost prezentat joi, în cadrul unui eveniment la care au participat şi partenerii din Ungaria, de la asociaţia Érmelléki Népfőiskolai Egyesület, care derulează proiecte educative în satele ungureşti de pe Valea Ierului.

Potrivit managerului de proiect, conferenţiarul Dorina Ilieş, scopul acestei asocieri este să sublinieze rolul geografiei şi al planificării urbanistice în judeţ, laolaltă cu crearea unei baze de date care va fi utilă şcolilor.

Concret, dascălii Departamentului de Geografie de la Universitate vor face un atlas local, care să prezinte detalii despre geografia Bihorului, iar specialiştii AMD Bihor vor folosi informaţiile şi într-o aplicaţie GIS anume concepută pentru turişti.

Potrivit reprezentantului AMD în proiect, Răzvan Dumbravă, în această aplicaţie nu doar că se vor găsi trasee turistice, ci utilizatorul va şi fi notificat când se apropie de un loc relevant pentru patrimoniul natural al Bihorului, ori de evenimente care au loc în aceste arii naturale.

Cele două instrumente vor putea fi folosite la orele de geografie de profesorii din şcolile judeţului, astfel încât elevii să-şi cunoască mai bine meleagurile natale.

După cum a punctat Dumbravă, mulţi tineri bihoreni, chiar dacă sunt pasionaţi de geografie, ajung să-şi cunoască judeţul doar după ce se mută în alte locuri, de regulă când devin studenţi la Cluj ori Timişoara, iar de acolo vin în excursii cu colegii în munţii din Bihor.

În plus, în cadrul proiectului, va fi realizat şi un album foto şi un scurt film de prezentare a celor două judeţe. Proiectul are o valoare totală de aproape 220.000 de euro şi va trebui implementat până cel târziu pe 31 mai 2020.