Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Judeţean Bihor, "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", va schimba radical modul în care bihorenii aruncă deşeurile. Pentru succesul acestui sistem, dar mai ales pentru ca judeţul nostru să fie unul curat şi responsabil faţă de mediul înconjurător, este nevoie de aportul fiecărui bihorean.

Finanţat cu fonduri europene, SMID Bihor a fost anume gândit pentru a asigura tuturor bihorenilor un sistem modern şi eficient de colectare a deşeurilor, care să răspundă nevoilor cetăţenilor şi să respecte normele în vigoare.

Colectarea separată a deşeurilor este singura modalitate prin care se reduce poluarea, pentru că acestea nu rămân în natură, ci sunt reciclate. Este soluţia să avem ape curate şi păduri fără PET-uri, aşa cum toţi ne dorim!

Reguli simple şi uşor de respectat

Regulile colectării separate sunt cât se poate de simple: deşeurile care pot fi reciclate trebuie aruncate separat, pentru că tot aşa vor fi colectate de operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor publice organizate în cadrul SMID Bihor.

În judeţul nostru, toţi cetăţenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii. Una este fracţia deşeurilor de hârtie şi carton, care va fi colectată de două ori pe lună, din sacii sau containerele de culoare albastră. A doua fracţie este cea a deşeurilor de metal şi plastic, pe care operatorii de salubritate le vor colecta tot bilunar, însă din saci sau containere de culoare galbenă. A treia fracţie de deşeuri reciclabile este compusă din sticle şi borcane, care se vor arunca în pubelele de culoare verde, care vor fi golite o dată pe lună.

Bihorenii vor mai colecta separat deşeurile biodegradabile, care nu pot fi reciclate, dar pot fi valorificate. Resturi de mâncare, resturi vegetale, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai, coji de fructe, legume sau ouă şi alte deşeuri care se descompun în mod natural pot fi folosite pentru producerea compostului, un îngrăşământ natural. În cazul bihorenilor care locuiesc în mediul urban, biodeşeurile vor fi colectate din recipiente de culoare maro, o dată pe săptămână, în timp ce în mediul rural cetăţenii sunt îndemnaţi să le folosească pentru a produce compost şi, astfel, a-şi fertiliza propriile grădini.

Cea de-a cincea fracţie a colectării separate este reprezentată de deşeurile reziduale, adică acele gunoaie care nu pot fi nici reciclate, nici valorificate (de exemplu, excrementele animalelor de companie, scutece şi tampoane, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări). Această fracţie va fi colectată de toţi bihorenii în recipiente de culoare neagră, pe care operatorii de salubritate le vor goli o dată pe săptămână.

Împreună vom reuşi!

Colectarea separată presupune un mic efort din partea cetăţenilor, însă acesta este pe deplin justificat. Doar respectând aceste reguli simple, bihorenii pot asigura un viitor curat, verde şi sănătos pentru judeţul în care locuiesc. Fiecare dintre noi ne dorim să fim înconjuraţi de peisaje din care murdăria să lipsească, iar acum soluţia este chiar în mâna noastră!

Prin implementarea acestui proiect, care oferă soluţii pentru întreg sistemul de colectare şi gestionare a deşeurilor, Consiliul Judeţean Bihor asigură cadrul necesar pentru creşterea standardelor de viaţă şi de mediu. Mai lipseşte doar ca fiecare dintre noi să dovedim că ne preocupă protejarea mediului înconjurător.

De îndată ce vor fi stabilite şi tarifele de colectare a deşeurilor, SMID Bihor va deveni funcţional, iar toţi bihorenii vor avea ocazia să dea dovadă de simţ ecologist. Cu efortul reunit al autorităţilor judeţene şi locale, cu seriozitatea operatorilor de salubritate şi cu grija fiecărui bihorean, Bihorul poate redeveni un judeţ curat! Să nu ratăm această ocazie şi să dovedim, cu responsabilitate şi conştiinciozitate, că ne preocupă viitorul judeţului nostru.

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)