Orădenii care vor să îşi ducă pasiunea pentru dans la un alt nivel vor avea ocazia să se înscrie la un centru creat special pentru a dezvolta această artă, chiar în oraşul lor. Lecţiile vor fi oferite de mai mulţi antrenori, aleşi şi pregătiţi de unul dintre cei mai talentaţi dansatori din tânăra generaţie a României, Emil Rengle, proprietarul centrului.

Aşa cum în urmă cu 17 ani şi-a descoperit această pasiune, făcând parte din trupa orădeană M&Q, excentricul personaj speră acum să reînvie cultura dansului în oraşul de pe Criş şi să descopere noi talente...

O idee mai veche

Emil Rengle şi-a început cariera de dansator la 11 ani, ca membru într-una dintre cele mai populare trupe de dans de la acea vreme din Oradea, M&Q. S-a remarcat din plin, iar la 20 de ani a ajuns în America şi s-a înscris la un curs de dans organizat de o şcoală de profil din New York, predat de o celebritate în domeniu: Sheryl Murakami, coregrafa oficială a vestitei Beyonce. Talentul i-a dat "aripi": orădeanul a ajuns să semneze coregrafii pentru artiştii internaţionali precum Lil Wayne, Katy Perry şi Fifth Harmony, dar şi pentru artişti autohtoni cunoscuţi, printre care Inna şi Antonia.

Rengle s-a remarcat, însă, şi în spatele scenei. La începutul anului trecut, a făcut furori în ţară după ce recunoştea, într-un vlog, că este bisexual şi tot atunci povestea cât de greu i-a fost în timpul şcolii când era batjocorit din cauza etniei sale maghiare. În vara aceluiaşi an, orădeanul a surprins din nou, după ce a devenit primul dansator care reuşea să câştige premiul "Românii au talent", dar şi premiul de originalitate pe care l-a donat ulterior concurentei clasate pe locul doi. Câteva zile mai târziu, artistul de 28 de ani a şi condus Marşul Diversităţii, în care erau promovate comunităţile LGBT+, alături de Andreea Bălan, la Bucureşti.

Dezvoltare prin dans

Ideea de a crea o şcoală de dans i-a venit lui Emil cam în aceeaşi perioadă când, aflat pe culmile succesului, s-a gândit că vrea să împărtăşească tot ce a învăţat până atunci cu noile generaţii. Anunţul oficial l-a făcut, însă, la începutul lunii august, pe canalul lui de YouTube.

"Vreau să dau înapoi şi să ofer tot ceea ce am învăţat de-a lungul vieţii şi să continui şi eu să cresc lângă noi talente pe care urmează să le descopăr", explica Rengle în descrierea clipului în care preciza, încă de la început, că este cel mai important anunţ din cariera sa.

Concret, este vorba despre deschiderea "unui centru de dezvoltare personală prin dans" pe care îl va deschide în Oradea. Sediul va fi pe strada Alecsandri, la etajul 1 al fostei fabrici Oradinum, unde la parter funcţiona până nu de mult clubul Shadows. "Vreau ca această şcoală să se deschidă în luna octombrie. Am la dispoziţie două luni să o pun pe picioare, aşa cum mi-am imaginat eu", explică Emil.

În special pentru copii

Cum el locuieşte în Bucureşti şi are mai multe proiecte acolo, de întreaga dezvoltare a şcolii se va ocupa Renata, o nouă colaboratoare a artistului, pe care Emil a desemnat-o directoare. Deocamdată nu a dezvăluit multe detalii despre cine se va putea înscrie, dar despre activităţi, coregraful a spus că acestea vor fi create în special pentru copii.

Tot în vlog, tânărul a prezentat şi o schiţă a şcolii. "Acum stabilim locaţia recepţiei, vestiarelor şi scenei de dans, iar în scurt timp voi începe şi training-ul cu antrenorii care vor preda aici", a explicat dansatorul.

Noi proiecte

Pe de altă parte, toamna va fi bogată pentru Emil Rengle. Din septembrie, va ţine noi cursuri de dans pe tocuri, pe care le predă de câţiva ani în Bucureşti, iar în plus, va face parte din juriul emisiunii "Îmi place dansul", care se va difuza în această toamnă pe Kanal D.

"Eu sunt genul de om care atunci când se aruncă în ceva, o face fără rezerve, aşa că tot ce pot să vă spun este să vă ţineţi bine, că aterizez!", a spus acesta într-un interviu la televiziunea menţionată. Emisiunea va fi o competiţie în care românii pasionaţi de dans se vor întrece în coregrafii cât mai spectaculoase. Alături de orădean, la pupitrul juraţilor se vor afla şi CRBL, Beatrice Rancea, regizoare, şi Andra Gheorghe, alias Cocuţa, coregrafă.

Până atunci, însă, tânărul orădean este plecat în SUA. Are nevoie de "baterii încărcate" pentru noile provocări ce-l aşteaptă în ţară...