De două luni, în fiecare săptămână, autospecialele RER Vest străbat nu doar străzile Oradiei, ci şi pe cele din comunele din apropierea oraşului.
Extinderea ariei de operare a însemnat şi o dezvoltare logistică a companiei, care a achiziţionat noi utilaje pentru colectarea deşeurilor şi a stabilit noile trasee pe care le parcurg autospecialele, fără ca activitatea din Oradea să fie afectată.
Strădania RER Vest de a asigura un sistem de colectare a deşeurilor modern şi performant nu este însă suficientă pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat, ci necesită şi implicarea cetăţenilor.
Din poartă în poartă
Din luna august, de când a preluat serviciul de salubrizare menajeră în cele 25 de comune din jurul Oradiei (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), RER Vest a încheiat contracte de salubrizare pentru circa 25.000 de gospodării, din cele 40.000 care sunt în total.
În prezent, echipajele mobile ale RER Vest mai au de străbătut şapte comune, pentru a oferi bihorenilor posibilitatea să contracteze serviciul de colectare a deşeurilor: Biharia, Cetariu, Girişu de Criş, Holod, Sălard, Oşorhei şi Nojorid. Cei care nu sunt acasă când reprezentanţii RER Vest ajung la poarta lor îi vor găsi în primăriile de comune. În perioada următoare, în fiecare săptămână, angajaţii companiei de salubritate vor fi prezenţi în câte o primărie, iar doritorii vor putea semna acolo documentele necesare.
Folosiţi doar pubelele noi!
Bihorenii primesc gratuit, de la RER Vest, şi recipientele necesare colectării selective a deşeurilor, adică o pubelă neagră pentru deşeurile reziduale, cu un volum aferent opţiunii exprimate de client la încheierea contractului, o pubelă verde pentru sticle, saci galbeni pentru resturi din plastic şi metal, respectiv albaştri pentru cele din hârtie şi carton.
Până acum, operatorul de salubritate a distribuit pubele şi saci pentru circa 17.000 de gospodării şi continuă această activitate. Cei care nu vor fi acasă când echipele trec prin faţa porţii lor vor găsi recipientele la limita proprietăţii.
Toţi cei care au primit deja pubelele noi sunt îndemnaţi să le folosească, dacă vor să scape de gunoaie. În comunele în care a finalizat contractarea clienţilor şi distribuirea de pubele, RER Vest nu mai colectează deşeurile decât din recipientele proprii.
Acestea nu doar că reprezintă o garanţie că respectiva gospodărie are un contract de salubrizare încheiat, dar sunt conforme cu volumul ales de fiecare client în parte. Dacă până acum plăteau serviciul de salubrizare în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie, toţi bihorenii trebuie să achite facturi conforme cu cantitatea de deşeuri produse. Sistemul "plăteşti cât arunci" este obligatoriu în toată România, conform OUG 68/2019.
Dotări noi
Extinderea în afara Oradiei, concomitent cu câştigarea licitaţiei pentru salubrizarea municipiului pentru următorii opt ani, a însemnat pentru RER Vest o dezvoltare a traseelor de colectare a deşeurilor. Pe lângă că străbat zilnic toate străzile Oradiei, săptămânal, în fiecare sat, utilajele operatorului ajung de două ori: o dată pentru colectarea deşeurilor reziduale şi într-o altă zi, pentru o categorie de resturi reciclabile.
Pentru ca acest serviciu să fie prestat la standarde înalte, aşa cum deja RER Vest i-a obişnuit pe orădeni, dar în acelaşi timp să nu influenţeze calitatea serviciilor din municipiul reşedinţă de judeţ, compania a achiziţionat autospeciale noi, dedicate comunelor. Mai precis, parcul auto s-a îmbunătăţit cu zece compactoare de 18 mc fiecare, marca Iveco Eurocargo, şi o autospecială cu compactor şi instalaţie de spălare a containerelor, marca Iveco Stralis. Toate noile utilaje sunt Euro 6, aşadar se numără printre cele mai moderne disponibile la ora actuală.
RER Vest depune eforturi pentru ca serviciul de salubrizare din Oradea şi din jurul municipiului să fie unul modern şi conform cu rigorile europene, dar strădania operatorului nu este suficientă. Orădenii şi locuitorii celor 25 de comune trebuie să demonstreze la rândul lor atitudini responsabile şi să respecte regulile în vigoare, adică să încheie un contract de salubrizare şi să colecteze deşeurile separat. Efortul comun al cetăţenilor, autorităţilor şi operatorului de salubritate este unica soluţie pentru a face un judeţ curat!
(Advertorial)