Codul galben emis subit de meteorologi s-a adeverit, o ploaie de vară oprind la jumătate concertul îndrăgitei Ada Milea, susţinut la amfiteatrul în aer liber din Cetatea Oradiei împreună cu Alex Bălănescu, în cadrul Festivalului Medieval.

Solista nu a apucat să ajungă cu intepretarea la cunoscutele melodii din seria "Apolodor", reuşind să cânte doar o suită de piese în engleză, şi a fost nevoită să părăsească scena împreună cu sutele de spectatori care au abandonat amfiteatrul pentru a se refugia de ploaie.

A fost, însă, un recital gustat, aplaudat şi pigmentat cu hohote de râs, atât din pricina textelor amuzante ale cântecelor, cât şi unor situaţii distractive. Cum a fost aceea în care Ada Milea a fost nevoită să-şi culeagă partiturile luate de vânt de pe jos, încercând însă să-şi continue cântecul, sau aceea când l-a botezat "Slave" (sclavul) pe voluntarul trimis de organizatori să ţină portativul pentru violonistul care o acompania pe chitaristă.

Ploaia n-a ţinut decât vreo 30 de minute, astfel că la ora anunţată pentru concertul Vama, curtea Cetăţii era din nou plină de oameni. Un public însetat şi la propriu - de vin şi bere, şi la figurat - de muzică bună, îmbrăcat lejer, în ţinute de vară şi pus pe distracţie şi socializare. Au fost, confom unor estimări, peste 10.000 spectatori, poate puţin mai mulţi ca în seara precedentă şi, de data aceasta, parcă mult mai tineri.

Familiile tinere, cu copii mici, au fost de altfel primii dezamăgiţi de vedeta serii de sâmbătă. Deloc adaptat publicului şi orei (21), solistul Tudor Chirilă a început recitalul cu una din cele mai nepotrivite melodii, "Sex", al cărei refren, "Să facem sex!", a stârnit grimase nemulţumite. Melodia i-a lăsat perplecşi inclusiv pe fanii trupei, majoritatea adolescenţi strânşi în faţa scenei.

După câteva piese în limba engleză, pregătite pentru următorul album, publicul s-a dezmorţit cu adevărat abia când Tudor Chirilă şi trupa lui a început să cânte "Am doar 18 ani". De altfel, spectatorii au vibrat cu adevărat la piesele hit, unele chiar vechi, "Perfect fără tine" sau "Vara asta am să mă-ndrăgostesc" fiind cele mai gustate de public.

Un moment inedit al serii a fost când pe scenă a fost invitat un adolescent orădean, care îi scrisese lui Tudor Chirilă că l-ar ruga ca, la concertul din această seară, să îl lase să cânte pe scenă măcar refrenul piesei "Epilog", deoarece prietena lui, în vârstă de 17 ani, urmează să îşi sărbătorească ziua de naştere luna aceasta.

Momentul a stârnit ovaţii în special din partea adolescentelor din primele rânduri, impresionate de gestul fetei.

Vezi AICI care a fost atmosfera la celelalte evenimente din Cetate!


Duminică, 9 iunie

10:00 - 12:00 - Tir cu arcul – Deus Vult, în spate Corpul H

11:00 - 13:00 - Casa cu Poveşti tradiţionale pentru copii - str. Breslelor

15:30 - 16:00 - Concert stradal muzică medievală - Cimpoierii din Transilvania - Curtea Palatului Princiar

18:00 - 19:00 - Concert de muzică medievală - trupa Huniadi Cantores, Curtea Palatului Princiar

19:00 - 20:00 - Bătălie "Apărarea Cetăţii", Curtea Cetăţii

21:00 - 22:00 - Concert Subcarpaţi, Scena curtea cetăţii