Două psiholoage din Oradea, Diana Alungi și Adina Șinca Ciucur, oferă în perioada 1-9 iunie ședințe gratuite de terapie în cadrul unei campanii naționale intitulate „Sprijin copilul din tine să ajungă omul care și-a dorit mereu să fie”. Cele două specialiste subliniază că este importantă vindecarea „copilului interior” pentru fi capabili de relații sănătoase ca adulți. 

Despre „copilul interior”

Campania menționată a fost lansată la nivel național în cadrul programului #Sens by Daniela Gavankar. Cei care doresc să beneficieze de ședințe le pot contacta pe cele două psiholoage prin mesaje transmise pe paginile lor de Facebook. Pentru a se înscrie, doritorii trebuie să-și descrie în câteva cuvinte copilăria și să răspundă la întrebarea „În ce domeniu al vieții tale reacționezi mai degrabă că un copil și nu ca un adult?”.

„Cu toate ca nu există o definiție general valabilă pentru acest concept, putem spune despre «copilul interior» că reprezintă acea parte din noi care înglobează experiențele, senzațiile, emoțiile trăite în primii ani de viață și care determină modul în care vom acționa ca adulți, în momentul în care vom trăi experiențe asemănătoare sau care ne trimit cu gândul la ceea ce am experimentat, din punct de vedere emoțional, în primii ani din viață”, subliniază în contextul acestei campanii Diana Alungi, psiholog clinician.

Să nu plângi... 

Specialista spune că, bunăoară, „un copil căruia părinții îi spuneau mereu că «nu este frumos să plângă», când va deveni adult, își va reprima acele emoții care l-ar putea face să plângă, deoarece mintea lui păstrează încă vie asocierea dintre lacrimi și un gest rușinos, nepotrivit”.

Dacă în copilărie o persoană a fost mereu criticată de părinți, este posibil să rămână cu ideea că nu este suficient de bună nici atunci când devină adultă. 

„Când începem o formă de conectare cu copilul interior, primul beneficiu este descoperirea rădăcinilor unor frici actuale, a unor anxietăți care ne îngreunează funcționarea, a unor insecurități și a unor comportamente dependente sau autosabotoare”, mai spune Diana Alungi, care precizează totodată că cei care încep un proces terapeutic vor „învăța să facă pace cu trecutul” și să devină adulți care au relații sănătoase și care sunt capabili de fericire.

Sprijin pentru femeile însărcinate 

Adina Șinca Ciucur, psiholog, și-a axat această campanie pe felul în care comportamentele nepotrivite ale celor din jur pot să le afecteze pe fetițe și pe adolescente, diminuându-le iubirea de sine, iar mai apoi, la maturitate, să le influențeze chiar și pe perioada sarcinii.

„De mici copile suntem blamate în legătură cum arată corpul nostru, chiar și de părinții noștri”, spune psiholoaga, iar asta înseamnă că „ajungem femei cu multe frici, cu o iubire de sine mică sau deloc, ne lipsește iubirea pentru propriul nostru corp, ne vine greu să avem încredere în corpul nostru și de aici se nasc foarte multe blocaje”. 

Specialista lucrează în special cu femei însărcinate pe perioada plină de emoții a sarcinii și spune că unele pot să nu aibă încredere că pot da viață unui copil pe cale naturală. 

„Am fost crescute să ne fie rușine de corpul nostru fără să realizam consecințele ce vor avea voce în viața de adulți”, transmite Adina Șinca Ciucur, spunând că, dacă în copilărie fetele nu s-au putut apăra de influențele negative primite de la cei din jur, „acum aveți puterea să vă revoltați, să vă apărați și să faceți alegerile potrivite”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!